Είναι ένα από τα πιο γευστικά πιάτα (αν πετύχει) και σίγουρα όλοι έχουμε δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Ωστόσο, το ριζότο δεν είναι μια εύκολη συνταγή – έχει… θεμάτακια και πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά.
Για αυτό και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος αποφάσισε να μας το κάνει όσο πιο απλό γίνεται. Ριζότο μανιταριών η συνταγή που ετοίμασε στην εκπομπή του MEGA «Buongiorno» με τη Φαίη Σκορδά, που μπορεί να μοιάζει εύκολη ωστόσο θέλει υπομονή ώστε να πετύχει το τελικό. Άλλωστε, το καλό ριζότο δεν είναι 100αρι, αλλά μαραθώνιος.
Το ριζότο είναι ένα πιάτο που θέλει υπομονή, να είσαι από πάνω και να ανακατεύεις. Όπως είπε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος «ξέρεις γιατί είναι ωραίο το ριζότο; Γιατί όσο το φτιάχνεις μπορείς να σκεφτείς τη ζωή σου».
Η διαδικασία
Για ζωμό:
Στην αρχή βράζουμε τα μανιτάρια και κρατάμε τον ζωμό που δημιουργείται, καθώς θα το χρησιμοποιήσουμε μετά στο ριζότο.
Για το ριζότο:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο, λίγο λάδι και προσθέτουμε το ρύζι, για να το θωρακίσουμε.
Προσθέτουμε πρώτα το κρασί και μόλις το «πιει» βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, τα μανιτάρια και λίγο ζωμό που είχαμε φτιάξει πριν.
Και τότε ξεκινάει η διαδικασία: ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζωμό, μέχρι το ριζότο να είναι έτοιμο – περίπου 20 λεπτά χρειάζονται μέχρι να ολοκληρωθεί το ριζότο.
Μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο και παρμεζάνα.