Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ πέρασε το πρώτο τεστ της νέας του κυβέρνησης την Τρίτη (08/10) καθώς η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο συνασπισμός της αριστεράς απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να ρίξει την κεντροδεξιά κυβέρνησή του.
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο συνασπισμός της αριστεράς κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.
Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τον Μπαρνιέ για νέο πρωθυπουργό, μετά τις πρόωρες εκλογές από τις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.
197 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 289 κατά
Η πρόταση μομφής είχε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αφού θα έπρεπε να στηριχθεί και από τους βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), οι οποίοι εμφανίστηκαν απρόθυμοι να συνταχθούν με την αριστερά. Μόνο 197 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ χρειάζονταν 289 ψήφοι για να ανατραπεί η κυβέρνηση.
«Η πρόταση δεν εγκρίνεται» ανακοίνωσε η Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, η πρόεδρος του κοινοβουλίου.
Και τώρα… προϋπολογισμός – Την Πέμπτη στην Εθνοσυνέλευση
Όλα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει ο Μπαρνιέ την Πέμπτη (10/08) και είναι πιθανό να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισεκ. ευρώ, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα. Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού θα είναι η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση.
Η επικεφαλής της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, έχει δηλώσει ότι θέλει «να δώσει μια ευκαιρία» στον νέο πρωθυπουργό, αλλά έθεσε «κόκκινες γραμμές». Μεταξύ άλλων ζητά η οποιαδήποτε αύξηση των φόρων να εξισορροπείται από αυξημένη αγοραστική δύναμη για την κατώτερη και τη μεσαία τάξη.
- Ρωσία: Η κυβέρνηση θα συζητήσει σύντομα τη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- Λίβανος: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους κατοίκους της νότιας Βηρυτού – «Σώστε τις ζωές σας, εκκενώστε τα σπίτια σας»
- Ολυμπιακός: Τα δύο ματς με τον ΠΑΟΚ και ο Ροντινέι
- Από το πλατό του Ted Lasso στα γήπεδα των ΗΠΑ: Ο Κρίστο Φερνάντες ονειρεύεται να γίνει ποδοσφαιριστής στα 35 του
- Γερουλάνος: Η Ελλάδα να γίνει ξανά γέφυρα συνεννόησης, υπερασπιζόμενη το διεθνές δίκαιο
- Διευκρινίσεις Γαλλίας: Διαθέτει βάση στις ΗΠΑ για αεροσκάφη που δεν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
- Στέγαση: Ζώντας στη χώρα με το μηδενικό απόθεμα κοινωνικής κατοικίας
- Ο Δήμος Χανίων τιμά τον Νίκο Ξυλούρη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442