Γαλλία: Έντονες αντιδράσεις μετά την επιμονή Μακρόν να μην ορίζει πρωθυπουργό από την Αριστερά
Ο Εμανουέλ Μακρόν, 50 ημέρες μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές, αποφάσισε εχθές να ασκήσει το δικαίωμα που του δίνει το Σύνταγμα, και να μην αποδεχθεί για πρωθυπουργό την προτεινόμενη από τον αριστερό συνασπισμό, Λουσί Καστές, επικαλούμενος «προστασία της Δημοκρατίας». Η επιμονή του να μην αναγνωρίζει στον νικητή των βουλευτικών εκλογών τον […]
Ο Εμανουέλ Μακρόν, 50 ημέρες μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές, αποφάσισε εχθές να ασκήσει το δικαίωμα που του δίνει το Σύνταγμα, και να μην αποδεχθεί για πρωθυπουργό την προτεινόμενη από τον αριστερό συνασπισμό, Λουσί Καστές, επικαλούμενος «προστασία της Δημοκρατίας».
Η επιμονή του να μην αναγνωρίζει στον νικητή των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο πρωθυπουργό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία με την Ανυπότακτη Γαλλία (τη μεγαλύτερη δύναμη στο Λαϊκό Μέτωπο) να τον κατηγορεί για πραξικόπημα.
«Βρισκόμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε στον Πρόεδρο τη σημασία του σεβασμού στο εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Λουσί Καστές, η προτεινόμενη πρωθυπουργός του Λαϊκού Μετώπου
Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε στον αριστερό συνασπισμό πως εάν η κοινής αποδοχής Καστέ ορκιστεί πρωθυπουργός θα δέχεται διαρκώς προτάσεις μομφής και η Γαλλία θα παραμείνει ακυβέρνητη.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας λέει πως είναι εγγυητής της σταθερότητας, μόνο που η σταθερότητα δεν υπάρχει στο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα τον υποχρεώνει μόνο να εξασφαλίζει τη συνέχεια του κράτους», ανέφερε βουλευτής Σοσιαλιστών.
Κάλεσμα σε διαδηλώσεις από τον Μελανσόν
Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λουκ Μελανσόν, έκανε λόγο για πραξικόπημα από την πλευρά Μακρόν και κάλεσε τους πολίτες να βγουν μαζικά στους δρόμους στις 7 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν την λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων. Η γαλλική αριστερά δεν απέκλεισε μάλιστα να προχωρήσει και σε πρόταση καθαίρεσης Μακρόν.
Από την πλευρά της η Ακροδεξιά των Λε Πεν – Μπαρντελά ξεκαθάρισε πως από το χάος που δημιούργησε ο Μακρόν η χώρα θα βγει μόνο με νέες εκλογές.
«Ο Μακρόν για αρχή έχει δημιουργήσει χάος, σε όλα σχεδόν τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε από τη στιγμή που έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Μαρίν Λε Πεν και ο Ζορντάν Μπαρντελά το είχαν πει πως εάν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία θα ερχόταν χάος και το χάος ήρθε», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Σενού, αντιπρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης
Η κίνηση Μακρόν είναι πρωτοφανής για τα μεταπολεμικά πολιτικά χρονικά της Γαλλίας.
- Ισημερινός: Βρήκαν 5 ανθρώπινα κεφάλια να κρέμονται σε τουριστική παραλία
- Meta: Μπλόκαρε σχεδόν 550.000 λογαριασμούς στην Αυστραλία κάτω των 16 ετών
- Βόρεια Μακεδονία: Επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια – Εντονη αντίδραση της Σόφιας
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
- Η Κίνα εκτινάσσει την παραγωγή αερίου – Η «καραμπόλα» με το LNG
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Τραπεζικές απάτες με τη χρήση της ΑΙ
- Γερμανία και Ισραήλ επεκτείνουν το συμβόλαιο των Arrow 3 και υπογράφουν νέες συμφωνίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)


























![O Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγκτσί ανήρτησε δολοφονίες αστυνομικών και αναρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα το ανέχονταν [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/iran-killed-cop-315x220.jpg)


![Ρωσία: Τρεις πλατφόρμες γεώτρησης χτυπήθηκαν από την Ουκρανία – Πόσο έχει πέσει η παραγωγή αργού της Μόσχας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/maria-lupan-hy97yy3e03A-unsplash-1-1-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442