Δένδιας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος, έχει ήδη δρομολογηθεί
Aποτελεί προτεραιότητά μας η εξάλειψη τυχόν υστερήσεων σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, με τη δημιουργία αντιαεροπορικού «Θόλου» και «Θόλου» αντί-drones, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας
Η διαδικασία ώστε ο εναέριος χώρος της Ελλάδας να καταστεί σε διάστημα λίγων ετών από σήμερα, αδιαπέραστος, έχει ήδη δρομολογηθεί, τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, «μέσω της στροφής που επιχειρούμε στις νέες τεχνολογίες των Ενόπλων Δυνάμεων, με την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, έχουμε εντάξει την ανάπτυξη της άμυνας σε από αέρος επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από drones, στο νέο οικοσύστημα αμυντικών τεχνολογιών, του υπό ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), όπως και στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ)»
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «αποτελεί προτεραιότητά μας η εξάλειψη τυχόν υστερήσεων σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, με τη δημιουργία αντιαεροπορικού «Θόλου» και «Θόλου» αντί-drones, που θα προστατεύει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας».
«Εξαιρετικά σημαντικό ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο των «Ασπίδων» βρίσκεται στην Ελλάδα»
Για την επιχείρηση «Ασπίδες», υπογράμμισε ότι το πλήρωμα της φρεγάτας «Ύδρα», «επιδεικνύει εξαιρετικό επαγγελματισμό υπό δύσκολες συνθήκες και παραμένει σε ετοιμότητα για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή», προσθέτοντας πως «μέχρι αυτή τη στιγμή έχει εκτελέσει δεκάδες αποστολές εγγύς προστασίας σε εμπορικά πλοία και αρκετές αποστολές monitoring, προστατεύοντας εμπράκτως την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή».
Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο των «Ασπίδων» βρίσκεται στην Ελλάδα, με διοικητή τον Έλληνα υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη, ενώ όσον αφορά το πότε θα επιστρέψει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας η φρεγάτα «Ύδρα» και το πότε θα αντικατασταθεί από άλλη φρεγάτα που διαθέτει επίσης τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, «αυτό αναμένεται να συμβεί εντός του επόμενου μήνα».
«Οφείλουμε ως Νέα Δημοκρατία να θέσουμε το διακύβευμα»
Για τα ελληνοτουρκικά, επισήμανε ότι «η νηνεμία επί του πεδίου είναι σαφώς καλοδεχούμενη» υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την κατεύθυνση την οποία θα επιλέξει όταν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δραστηριότητα ο πρόεδρος Ερντογάν».
Για το μοντέλο της θητείας, είπε πως «επανεξετάζεται, με στόχο ριζικές αλλαγές, όχι στον χρόνο της ή στην αντικατάσταση των στρατεύσιμων από επαγγελματικά και μόνο στελέχη, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτουμε, καθώς πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών, αλλά για να αποτελεί ποιοτικό χρόνο και όχι χαμένο, όπως πιστεύει σημαντική μερίδα των νέων μας σήμερα».
Όπως υπογράμμισε, «με μια εκπαίδευση ταχύρρυθμη, αλλά αποτελεσματική, στα πρότυπα της εκπαίδευσης των στρατεύσιμων στη Φινλανδία, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω κατά την επίσκεψή μου στη χώρα».
Για τις ευρωεκλογές, είπε ότι «το ενδεχόμενο να θεωρήσουν οι πολίτες ότι οι ευρωεκλογές είναι μία ‘δημοσκόπηση’, είναι υπαρκτό, όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς δεν εκλέγεται κυβέρνηση».
Καταληκτικά ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «στη συγκυρία αυτή όμως, κατά την οποία οι δυνάμεις του λαϊκισμού καραδοκούν για μια δυναμική επανεμφάνισή τους, οφείλουμε ως Νέα Δημοκρατία να θέσουμε το διακύβευμα, το οποίο ξεπερνά τον ορίζοντα των συγκεκριμένων ευρωεκλογών, της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας».
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (11/1): Πού θα δείτε το Άρης – ΑΕΚ, το ματς του Παναθηναϊκού και τον τελικό Μπαρτσελόνα – Ρεάλ
- Ακλόνητοι στα μπλόκα οι αγρότες ετοιμάζονται για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Κόκκινη γραμμή η επιβίωσή μας»
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις 12 έως τις 16 Ιανουαρίου
- Ιράν: Αναφορές για 116 νεκρούς – Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε Ισραήλ, αμερικάνικες βάσεις αν οι ΗΠΑ παρέμβουν»
- Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πατησίων – Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα
- Χειμερινές εκπτώσεις: Προσδοκίες για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ
- Στην Καρδίτσα με Τζόουνς ο Ολυμπιακός – Εύκολο απόγευμα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
- Συνελήφθη ο Τίμοθι Μπάσφιλντ: Κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων – Οι προκλητικές δηλώσεις του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-135x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)

























































![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442