Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν…
«Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια», φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.
Για 4η χρονιά, φέτος, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας σε μια εξαιρετική στιγμή στην ιστορία, όπου όλος ο πλανήτης συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις εκτεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊου.
Για αιώνες, οι μέλισσες, από τα πιο σκληρά εργατικά πλάσματα στον πλανήτη, έχουν ωφελήσει ανθρώπους, φυτά και περιβάλλον. Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και μεγαλύτερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφή.
Οι επικονιαστές όπως οι μέλισσες, τα πουλιά και οι νυχτερίδες, επηρεάζουν το 35% της παγκόσμιας παραγωγής καλλιεργειών, αυξάνοντας την παραγωγή σε 87 από τις κορυφαίες καλλιέργειες τροφίμων παγκοσμίως, καθώς και σε πολλά φυτικά φάρμακα.
Γιατί μια Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας;
Η Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών κάθε χρόνο υπενθυμίζει τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη, αλλά και στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα. Η 20η Μαΐου γιορτάζεται από το 2018, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Σλοβενίας με την υποστήριξη της APIMONDIA, που οδήγησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να κηρύξει την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.
Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε καθώς ήταν η ημέρα που γεννήθηκε ο Anton Janša, πρωτοπόρος της σύγχρονης μελισσοκομίας. Ο Janša προήλθε από μια οικογένεια μελισσοκόμων στη Σλοβενία, όπου η μελισσοκομία είναι μια σημαντική γεωργική δραστηριότητα με μακρά παράδοση.
Πώς οδηγηθήκαμε στην Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας
20 Μαΐου 1734 – Breznica, Σλοβενία: Γεννήθηκε ο Anton Janša, ο οποίος προήλθε από μια μεγάλη σειρά μελισσοκόμων, έγινε πρωτοπόρος της σύγχρονης μελισσοκομίας Οι μέλισσες ήταν ένα συχνό θέμα συνομιλίας με γειτονικούς αγρότες, οι οποίοι συγκεντρώνονταν στο χωριό και συζητούσαν τις πρακτικές καλλιέργειας και της μελισσοκομίας.
1766 – Ο Anton εγγράφηκε στο πρώτο σχολείο μελισσοκομίας στην Ευρώπη.
1769 – Εργάστηκε ως μελισσοκόμος.
1771 – Δημοσίευσε το βιβλίο «Συζήτηση για τη μέλισσα» στα γερμανικά.
1773 – Πέθανε από τύφο.
2016 – Στο Περιφερειακό Συνέδριο του FAO για την Ευρώπη, η Δημοκρατία της Σλοβενίας πρότεινε να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας στις 20 Μαΐου κάθε έτους, με την υποστήριξη της Apimondia, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγου Μελισσοκόμων.
2017 – Η πρόταση για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας υποβλήθηκε για εξέταση κατά την 40η Σύνοδο του Συνεδρίου FAO.
2017 – Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε ομόφωνα στις 20 Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.
20 Μαΐου 2018 – Πρώτη εορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας.
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
- Πασκουάλ: «Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες μου – Σημαντική νίκη, αλλά όχι κάτι παραπάνω»
- Ουνιόν Βερολίνου – Λειψία 3-1: Την… προσγείωσε απότομα
- Μπαρτζώκας: «Δυσκολευτήκαμε αμυντικά σε όλο το παιχνίδι, παίξαμε κάτω από το επίπεδό μας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)
















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442