Die Welt: Στέλνει ο Ερντογάν και πάλι πρόσφυγες στον Έβρο; – Πώς οχυρώνεται η Ελλάδα
Ο αρθρογράφος της επικαλείται εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινής Ανάλυσης και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim) και αναφέρει ότι από τα μέσα Ιουνίου έχει αυξηθεί αισθητά η μετανάστευση από αέρος από την Ελλάδα προς τη Γερμανία.
Σε νέα αποκάλυψη για το προσφυγικό προχωρά το κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής Die Welt.
«Στέλνει ο Ερντογάν και πάλι πρόσφυγες στα σύνορα; Η Ελλάδα μεταφέρει μονάδες”, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Ο αρθρογράφος της επικαλείται εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινής Ανάλυσης και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim) και αναφέρει ότι από τα μέσα Ιουνίου έχει αυξηθεί αισθητά η μετανάστευση από αέρος από την Ελλάδα προς τη Γερμανία.
Πρόκειται για ανθρώπους που τους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα. Επιτρέπεται να ταξιδεύουν, ωστόσο έχουν δικαίωμα να διαμείνουν σε άλλη χώρα του Σένγκεν μέχρι 90 ημέρες το χρόνο.
Η έκθεση αναφέρει ότι «οι ελληνικές υπηρεσίες μετανάστευσης εκδίδουν όλο και περισσότερα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες».
Και ο αρθρογράφος διευκρινίζει: “Σε πρόσφυγες με διεθνή αναγνώριση δίνεται το δικαίωμα να ταξιδεύουν εντός των χωρών Σένγκεν αεροπορικώς ή μέσω των χερσαίων συνόρων. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία διότι ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα αφού εισέλθουν στη χώρα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εκ νέου προστασία”. Η εφημερίδα εξηγεί ότι προηγουμένως καταστρέφουν τα έγγραφά που τους χορηγήθηκαν στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν και πάλι να κάνουν νέα αίτηση και να παραμείνουν στη Γερμανία.
Στην έκθεση επισημαίνεται η δυσκολία για τη γερμανική κυβέρνηση: “Η Ελλάδα αναγνωρίζει περισσότερους πρόσφυγες αλλά δεν προσφέρει μόνιμη διαμονή και δίνει λίγες ευκαιρίες δουλειάς, αντ’ αυτών όμως ελευθερία να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ” καταλήγει το δημοσίευμα.
Το σχέδιο της Αθήνας για ανατροπή δεύτερου κύματος
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις ροές, με τους δουλεμπόρους να επιχειρούν την εισχώρηση μεταναστών από διάφορα σημεία του ποταμού και στη συνέχεια μεταφορά τους μέσω μεγάλων οδικών δικτύων προς την Θεσσαλονίκη.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τουλάχιστον τρία σημεία στις Φέρες στο κτήμα Τσιρόζη όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη, στον Άρδα ποταμό, και στο Τυχερό Έβρου.