Δεκαπέντε οργανώσεις ζητούν -με ανακοίνωσή τους- από τους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Περί διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται στη Βουλή, και καλούν την ελληνική κυβέρνηση «σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς για το άσυλο», όπως αναφέρουν.
Οι οργανώσεις μιλούν για «σημαντική οπισθοδρόμηση» ως προς τις διαδικαστικές εγγυήσεις και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, καθώς αντικαθιστούν προηγούμενες διατάξεις «οι οποίες εξασφάλιζαν διαδικαστικές εγγυήσεις και τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων, με κατώτερα πρότυπα, που δε λαμβάνουν υπόψιν την πραγματικότητα στο πεδίο και μπορεί να οδηγήσουν σε παραβιάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου», εξηγούν.
Σοβαρές συνέπειες στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων
Επίσης, οι οργανώσεις αναφέρουν την «εισαγωγή ασφυκτικών προθεσμιών, τη μη ουσιαστική πρόσβαση στην διαδικασία προσφυγής και την αδικαιολόγητη διεύρυνση της κράτησης».
Υπάρχει κίνδυνος, συνεχίζουν, το εν λόγω νομοσχέδιο να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του συστήματος υποδοχής και ασύλου, δεδομένου ότι η ήδη υποστελεχωμένη διοίκηση καλείται να αναλάβει σημαντικές, επιπλέον, διαδικαστικές υποχρεώσεις σε ένα πλαίσιο σοβαρών κρατικών ελλείψεων.
Πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εκτιμούν οι οργανώσεις, θα έχουν σοβαρές συνέπειες στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, ενώ δε διασφαλίζουν την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου αλλά ούτε και την βελτίωσή τους.
Η διαδικασία του επείγοντος
Καταλήγουν, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος -με μόλις 5 ημέρες προθεσμία- «δεν επέτρεψε την επαρκή μελέτη και υποβολή σχολίων, ενώ η κατάθεσή του στη Βουλή, αμέσως μετά το τέλος της προθεσμίας, ανέδειξε μια βιαστική επεξεργασία όσων σχολίων έγιναν, με πολλά να απορρίπτονται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση».
Οι οργανώσεις που υπογράφουν τη σχετική ανακοίνωση είναι: ActionAid Hellas, Arbeiter Samariter Bund (ASB), Γιατροί του Κόσμου, Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών, Defence for Children International, Έλιξ, Eλληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Generation 2.0 RED, HIAS Greece, International Rescue Committee Hellas, Praksis, Solidarity Now.
Οι άνθρωποι με ουσιαστικές φιλίες ζουν περισσότερο και έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα
Σύμφωνα με νέα μελέτη, μικρές αλλαγές στην καθημερινή κίνηση, όπως το πιο γρήγορο περπάτημα ή το ανέβασμα από τις σκάλες, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Φ hill Sessions επιστρέφει στο Θέατρο «Δόρα Στράτου» στον Λόφο Φιλοπάππου, παρουσιάζοντας ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα 16 συναυλιών
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας