Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Συνάντηση με τον Μητσοτάκη ζητούν Περιφέρεια και δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου

Προσφυγικό : Συνάντηση με τον Μητσοτάκη ζητούν Περιφέρεια και δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου

Η περιφερειακή αρχή και οι δήμαρχοι «ομόφωνα ζητούν να γίνουν άμεσα δεκτοί από τον Πρωθυπουργό της χώρας για να θέσουν δια ζώσης τα προβλήματα και να ζητήσουν λύσεις».

Συνάντηση με τους δημάρχους Βορείου Αιγαίου πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης με θέμα τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές στα νησιά.

«Η επιδεινούμενη κατάσταση με την διαρκώς αυξανόμενη είσοδο μεταναστών – προσφύγων και την παραμονή τους στην περιφέρεια», ήταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιφέρειας β. Αιγαίου, το θέμα της σύσκεψης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η περιφερειακή αρχή και οι δήμαρχοι «ομόφωνα ζητούν να γίνουν άμεσα δεκτοί από τον Πρωθυπουργό της χώρας για να θέσουν δια ζώσης τα προβλήματα και να ζητήσουν λύσεις».

«Δύσκολη η κατάσταση στη Σάμο»

Για το ζήτημα των προσφυγικών ροών και την αποσυμφόρηση των νησιών αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ιδίως για τη Σάμο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει περίπου δεκαπλάσιος πληθυσμός στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης από ότι θα έπρεπε κανονικά να έχει.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση» ανέφερε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αποσυμφοριστεί η περιοχή.

«Έχουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες, αναφορικά με την κατασκευή του άλλου Κέντρου Υποδομής και Ταυτοποίησης, ώστε να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες και για τους κατοίκους και για όσους φιλοξενούνται» συμπλήρωσε.

Για τις μετεγκαταστάσεις

Σχετικά για τις μετεγκαταστάσεις ανέφερε ότι υπάρχει ένα πλάνο ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από τον ΔΟΜ, σχετικά με τα ξενοδοχεία και τη διαθεσιμότητα των κλινών που έχουν προσφέρει για μετεγκατάσταση οικογενειών με προσφυγικό προφίλ ανά την Ελλάδα.

«Εξετάζουμε αυτά τα αποτελέσματα και θα είμαστε σε θέση, πιστεύουμε, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχουμε κάποιες ανακοινώσεις για αυτό» τόνισε.

«Αυτό που κοιτάζουμε να κάνουμε μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, είναι να δούμε πού υπάρχουν περιοχές, οι οποίες είναι αρκετά υπερφορτωμένες, πού υπάρχουν άλλες οι οποίες είναι λιγότερο, ώστε να υπάρχει μια κατανομή με δίκαιο τρόπο.

»Επαναλαμβάνω για ανθρώπους που έχουν προσφυγικό προφίλ και κυρίως για οικογένειες, όπως διαπιστώσατε όλοι και στην τελευταία μετακίνηση προσφύγων στα Βρασνά και την Εύβοια» ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αμείωτες οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο

Μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων σημειώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Χθες και σήμερα, μέχρι τις 12 το μεσημέρι, στα νησιά πέρασαν 795 άτομα. Συγκεκριμένα στη Λέσβο πέρασαν χθες 150 άτομα και σήμερα 80.

Στη Χίο χθες 155 και σήμερα 205. Στη Σάμο χθες πέρασαν 100 άτομα και σήμερα 105.

Με βάση τα στοιχεία της 28ης Οκτωβρίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο, στα νησιά του βορείου Αιγαίου καταγράφηκαν συνολικά 16.658 άτομα στη Λέσβο (εκ των οποίων 14.427 στη Μόρια), 4.980 στη Χίο (4682 στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ) και 6.202 στη Σάμο (5.999 στον καταυλισμό στο Βαθύ).

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024