Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη έκαναν το Σάββατο οι αιγυπτιακές Αρχές παρουσιάζοντας 30 ξύλινες σαρκοφάγους, οι οποίες βρέθηκαν μαζί σε μια κρύπτη κοντά στο Λούξορ
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην Αίγυπτο εδώ και έναν αιώνα, ενώ αξίζει να σκεφτεί κανείς πως έμειναν θαμμένες στην άμμο επί 3.000 χρόνια.
Οι σαρκοφάγοι, βαμμένες σε έντονα χρώματα –κίτρινο, κόκκινο, πράσινο– φέρουν πολλά ιερογλυφικά σχέδια, απεικονίσεις θεοτήτων, πουλιών, ερπετών και λουλουδιών και είναι σε άριστη κατάσταση.
Η εντυπωσιακή ανακάλυψη έγινε την περασμένη εβδομάδα στη νεκρόπολη του Ασασίφ, κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στη δυτική όχθη του Νείλου.
«Είναι η πρώτη ανακάλυψη που γίνεται στο Ασασίφ» από ομάδα Αιγύπτιων αρχαιολόγων και συντηρητών, εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μοστάφα Ουαζίρι.
Δεν τις βρήκαν οι Δυτικοί
Οι τριάντα σαρκοφάγοι ανδρών, γυναικών και παιδιών, βρέθηκαν σε βάθος ενός μέτρου, η μία πάνω στην άλλη, σε δύο σειρές. Ανήκαν όλες τους σε μια σημαντική οικογένεια ιερέων.
Όπως είπε ο Ουαζίρι, οι ανασκαφές που έκαναν οι Δυτικοί τον 19ο αιώνα επικεντρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά στους τάφους των βασιλέων, ενώ οι πρόσφατες ανασκαφές των Αιγυπτίων αποκάλυψαν μια «κρύπτη ιερέων».
Οι σαρκοφάγοι ανάγονται στην 22η Δυναστεία, γύρω στον 10 αιώνα π.Χ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, οι σαρκοφάγοι θα συντηρηθούν και κατόπιν θα μεταφερθούν στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που πρόκειται να λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας