Πέθανε ο γάλλος συγγραφέας Μισέλ Τουρνιέ
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Δευτέρας ο γάλλος συγγραφέας Μισέλ Τουρνιέ. Γεννήθηκε το 1924 στο Παρίσι και σπούδασε Φιλοσοφία στη Σορβόνη και στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν. Έγινε ευρύτερα γνωστός με τα μυθιστορήματα Παρασκευάς ή στις Μονές του Ειρηνικού (1967) που του απέφερε το μεγάλο βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας.
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Δευτέρας ο γάλλος συγγραφέας Μισέλ Τουρνιέ.
Γεννήθηκε το 1924 στο Παρίσι από γονείς που γνωρίστηκαν στη Σορβόνη, όταν σπούδαζαν γερμανική φιλολογία.
Ο Τουρνιέ σπούδασε Φιλοσοφία στη Σορβόνη και στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν. Έγινε ευρύτερα γνωστός με τα μυθιστορήματα «Παρασκευάς ή στις Μονές του Ειρηνικού» (1967) που του απέφερε το μεγάλο βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας.
Το 1970 κέρδισε το μεγάλο λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ για το βιβλίο του «Ο Δράκος» (ελληνική μετάφραση/Εξάντας), ένα μυθιστόρημα για έναν άνθρωπο που στρατολογεί παιδιά στο ναζισμό.
Δεκαετίες αργότερα, ο Τουρνιέ μαζί με άλλους συγγραφείς, όπως ο Άρθουρ Μίλερ, ο Γκύντερ Γκρας, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς, συνέβαλλε σε μια ανθολογία διηγημάτων που εκδόθηκε το 2004 με τίτλο «Λέγοντας Ιστορίες» (ελληνική μετάφραση/Καστανιώτης). Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου διατέθηκαν στη μάχη ενάντια στο AIDS στη Νότια Αφρική.
Ο Τουρνιέ έγραψε επίσης παιδικά βιβλία και του άρεσε να μιλάει σε σχολεία για τα βιβλία του.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε δήλωση για τον θάνατό του, τον αποκάλεσε «μεγάλο συγγραφέα τεράστιου ταλέντου».
Ο Αλέν Σινιέρ, δήμαρχος του Σουαζέλ, είπε ότι ο συγγραφέας ήθελε να ταφεί στο χωριό όπου ζούσε από το 1957. «Ήταν ερωτευμένος με το χωριό. Είχε διαλέξει τον τόπο ταφής του, κοντά σε ένα δέντρο» είπε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442