Σπάνιο βυζαντινό ψηφιδωτό παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ
Ένα σπάνιο ψηφιδωτό της βυζαντινής εποχής, που εικονίζει δρόμους και κτίρια, το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια στο νότιο Ισραήλ, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο κοινό, μετά την αποκατάστασή του, ανακοίνωσε η ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.
Ένα σπάνιο ψηφιδωτό της βυζαντινής εποχής, που εικονίζει δρόμους και κτίρια, το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια στο νότιο Ισραήλ, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο κοινό, μετά την αποκατάστασή του, ανακοίνωσε η ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων. {{{ map }}} Το ψηφιδωτό, που είναι τετράγωνο, μεγέθους περίπου 3,5 x 3,5 μέτρων, κάλυπτε το πάτωμα μιας εκκλησίας η οποία σήμερα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
«Η απεικόνιση κτιρίων σε ψηφιδωτά στο πάτωμα είναι πολύ σπάνια στο Ισραήλ. Τα κτίρια είναι διατεταγμένα κατά μήκος ενός δρόμου με κίονες, σαν να επρόκειτο για αρχαίο χάρτη» εξήγησαν οι αρχαιολόγοι που είχαν αναλάβει την ανασκαφή.
«Το σχέδιο εικονίζει μια πόλη στις όχθες του ποταμού Νείλου, με τρισδιάστατα κτίρια, με μπαλκόνια, στοές, στέγες και παράθυρα» ανέφεραν.
«Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε 17 διαφορετικά χρώματα για να φιλοτεχνήσει το ψηφιδωτό αυτό» είπε ο αρχαιολόγος Σάαρ Γκανόρ.
Η ποιότητά του είναι τέτοια που το καθιστούν μια από τις ωραιότερες ανακαλύψεις στο Ισραήλ, πρόσθεσε.
Το ψηφιδωτό είναι ηλικίας 1.500 ετών και ανακαλύφθηκε σε μια βιομηχανική ζώνη της πόλης Κίριατ Γκατ που απέχει περίπου 70χλμ από την Ιερουσαλήμ.
Θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στα πλαίσια μιας έκθεσης που οργανώνεται για την επέτειο των 60 ετών από την ίδρυση της πόλης αυτής του νοτίου Ισραήλ.
Αν ανταποκρινόμαστε στα λάθη που όλοι μας κάνουμε με ηρεμία, αν τα αναλύουμε, μαθαίνουμε από αυτά και προσαρμοζόμαστε αναλόγως, μπορούμε να μετατρέψουμε τις αποτυχίες σε νίκες
Το χαμένο δραματικό ειδύλλιο «Ο μαγεμένος βοσκός», που ο Σπυρίδων Περεσιάδης έγραψε το 1909 παρουσιάζεται μέσα από τη σύγχρονη, λυρική ανάγνωση του Γιάννη Σκουρλέτη.