Διασταυρώσεις ελληνο-αραβικού πολιτισμού
Δύο εκθέσεις στις οποίες διασταυρώνονται και τελικά συνομιλούν έργα 54 συνολικά καλλιτεχνών, κυρίως από τον αραβικό κόσμο, παράλληλα με τις δράσεις που διεξήχθησαν στις χώρες τους. Στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης M.M.Σ.Τ. από 18/9 Tο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη του προγράμματος «Σταυροδρόμι Πολιτισμού» του […]
Τα αποτελέσματα όλων αυτών των τοπικών δράσεων (καλλιτεχνικά εργαστήρια, συμπόσια, εκθέσεις κ.ά), τόσο σε μορφή ψηφιακής καταγραφής όσο και έργων τέχνης θα παρουσιαστούν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. ‘Έτσι το σκεπτικό της έκθεσης, συνεπές και με τον τίτλο της “Roaming Images – Routes”, προσπαθεί να αποτυπώσει τις εικόνες και φυσικά και την αντίληψη για την εικόνα όλων αυτών των καλλιτεχνικών περιβαλλόντων-σταθμών, με όσο το δυνατό πιο αδιαμεσολάβητο από το δυτικό βλέμμα τρόπο, χωρίς βέβαια να υποχωρεί και στον εξωτισμό. Την εκτεταμένη αυτή δράση επιμελήθηκε και παρουσιάζει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ο Σωτήρης Μπαχτσετζής, Δρ ιστορίας της τέχνης, διδάσκων των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Πάτρας, ο οποίος είχε και τη θεωρητική της υποστήριξη.
Παράλληλα, στο Μουσείο παρουσιάζεται και η έκθεση “Roaming Images – Exhibition”, επιλέγοντας έργα καλλιτεχνών που κατάγονται τόσο από τη Δύση, όσο και από την Ανατολή, συνδέοντας τους δύο κόσμους στο Σταυροδρόμι Πολιτισμού που συγκροτεί η Θεσσαλονίκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Την επιμέλεια αυτής της έκθεσης έχει η Iara Boubnova, γνωστή διεθνώς επιμελήτρια τέχνης, Ιδρυτικό Μέλος και Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης της Σόφια (ICA Sofia) και μέλος του συμβουλίου του διεθνούς ιδρύματος της Manifesta, μεταξύ άλλων και συνεπιμελήτρια της 1ης και της 2ης Μπιενάλε της Μόσχας και της Manifesta 4.
Έκθεση “Photography as a Means of Creating or Subverting Stereotypes”:
Παράλληλα, οι συνεργαζόμενοι φορείς του “Roaming Images”, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης) – Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οργανώνουν την έκθεση “Η Φωτογραφία ως Μέσο Δημιουργίας ή Ανατροπής Στερεοτύπων”, σε συνεργασία με πανεπιστήμια από το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή.
Η έκθεση, την οποία επιμελείται η εικαστικός Λένα Αθανασοπούλου, παρουσιάζει φωτογραφίες φοιτητών που επικεντρώνονται στο ζήτημα των στερεοτύπων. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μ.Ι.Ε.Τ. – Βίλα Καπαντζή στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Νοέμβριο.
| ΞΕΝΑΓΗΣΗ (PREVIEW): ΚΥΡΙΑΚΗ 18/09, 13.30 / ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 19/09, 20.30 “Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Ή ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΩΝ” ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΊΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 |
Οργάνωση:
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (Μ.Μ.Σ.Τ.) (www.mmca.org.gr)
Σε συνεργασία με:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) – Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνική Σχολή
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Μ.Ι.Ε.Τ.)
Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης, Καβάλα (IMARET)
Εκθεσιακοί χώροι στη Θεσσαλονίκη:
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Εγνατία 154 (εντός Δ.Ε.Θ.)
Μ.Ι.Ε.Τ. – Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
(Βίλα Μεχμέτ Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108)
- Ουκρανία: «Έδαφος έναντι χρημάτων», η πρόταση σε Ζελένσκι – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Άμπου Ντάμπι
- Απειλή ή ευκαιρία; Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις δουλειές της Gen Z πριν καν ξεκινήσουν
- Αντετοκούνμπο: «Πιστεύω πως θα μείνω εκτός δράσης για 4-6 εβδομάδες» (vid)
- Ευλογιά: Σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόβατα νεκρά – Τι δείχνουν τα στοιχεία και γιατί απορρίπτεται το εμβόλιο
- Κραν Μοντανά: «Δεν έπρεπε καν να βρίσκεται στο μπαρ» – Ξεσπούν οι γονείς της σερβιτόρας με το βεγγαλικό
- «Hamnet»: Πώς μπορείτε να νοικιάσετε το αρχοντικό, όπου γυρίστηκε η υποψήφια για 8 Όσκαρ ταινία
- Ανακοίνωση στήριξης στον Αταμάν από την τουρκική ομοσπονδία μπάσκετ
- Μέχρι τον Αύγουστο του 2026 σε ισχύ οι παλιές ταυτότητες – Πόσο κοστίζει η έκδοση νέας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 24.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/john-hernandez-i1TgEOhyH48-unsplash-315x220.jpg)






























































![Χρυσή βίζα: Γιατί επενδύουν στην Αθήνα Ιρανοί και Τούρκοι [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/ot_golden_world-1-315x220.jpg)



![Ελαιόλαδο: Νέο τοπίο αλλά με αβεβαιότητες – Πώς εξελίσσεται παραγωγή και τιμές [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/ελαιολαδο-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442