Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Το Μαρούσι νίκησε την Αλμπα και φουλάρει για Ευρωλίγκα

Το Μαρούσι νίκησε την Αλμπα και φουλάρει για Ευρωλίγκα

Πετυχαίνοντας τη μεγάλη ανατροπή στο β ημίχρονο, το Μαρούσι, κατάφερε να κερδίσει την γερμανική Αλμπα 79-70 στο ΣΕΦ, και να δημιουργήσει τη διαφορά που του δίνει ελπίδες στην κυριακάτικη ρεβάνς του Βερολίνου για πρόκριση στους ομίλους της Ευρωλίγκα. Κακή στο πρώτο μέρος, η ελληνική ομάδα βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 11 πόντους, όμως, στην επανάληψη πήρε τη διαφορά. Ικανοποιημένος ο Μπαρτζώκας, η Ορλεάν νίκησε 82-73 τη Μπενετόν στην Ιταλία!

102

Το Μαρούσι επικράτησε, 79-70, της Αλμπα στο ΣΕΦ, για τον πρώτο αγώνα του δεύτερου προκριματικού γύρου της Ευρωλίγκα, διαφορά +9 πόντων που καλείται να υπερασπιστεί στη ρεβάνς της 11ης Οκτωβρίου στο Βερολίνο για να «σφραγίσει» το ένα από τα δύο τελευταία εισιτήρια που οδηγούν στην φάση των ομίλων.

Κορυφαίος του Αμαρουσίου ο Δημήτρης Μαυροειδής με 19 πόντους, εκ των οποίων τους 11 σημείωσε στην 3η περίοδο, όταν η ελληνική ομάδα επέστρεψε από το -8 (νωρίτερα βρέθηκε και στο -11 26-37 στο 19) για να προηγηθεί ακόμη και με +10.

Ο αρχηγός τους Αμαρουσίου Κώστας Καϊμακόγλου πρόσθεσε 16 πόντους με 4/6 τρίποντα, 14 πόντους σημείωσε ο Μιχάλης Πελεκάνος με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας και 12 ο Μπίλι Κις.

Ο πρώην παίκτης του Αμαρουσίου Μπλάγκοτα Σέκουλιτς πέτυχε 14 πόντους απέναντι στη παλιά ομάδα του και ήταν ο πρώτος σκόρερ της Αλμπα.

Διαφορά πέντε πόντων διατηρούσε σταθερά στο μεγαλύτερο μέρος της πρώτης περιόδου η Αλμπα. Ο Τζούλιους Τζένκινς σημείωσε τα δύο από τα τρία εύστοχα τρίποντα των Γερμανών και ο Μπλάγκοτα Σέκουλιτς βρήκε επίσης τον δρόμο προς το καλάθι απέναντι στην πρώην ομάδα του.

Τα δύο τρίποντα του Μπίλι Κις επέτρεψαν στο Μαρούσι να μειώσει στο καλάθι, 12-14, αλλά ΜακΕλρόι και Τσάμπ διαμόρφωσαν τη μεγαλύτερη τιμή της διαφοράς με την εκπνοή του πρώτου δεκαλέπτου, 12-19, με τους Γερμανούς να έχουν μαζέψει 7 αμυντικά ριμπάουντ έναντι ενός του Αμαρουσίου.

Χάρη σε δύο τρίποντα του Καϊμακόγλου και καλάθι του Πελεκάνου, το Μαρούσι παρέμεινε κοντά στο σκορ, 20-22, ο Μιχάλης Πελεκάνος πέτυχε 6 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο, αλλά οι Σέκουλιτς, Τσαμπ και ΜακΕλρόι έδωσαν γρήγορα αέρα +9 πόντων στην ομάδα τους, 26-35 (30-38 στο ημίχρονο).

Με επιμέρους σκορ 13-2 ξεκίνησαν οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα στην 3η περίοδο και ξαναμπήκαν δυναμικά στη διεκδίκηση του θετικού αποτελέσματος.

Αρχικά ο Καϊμακόγλου ευστόχησε σε τρίποντο, ο Κις έκλεψε στην επόμενη φάση, κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ από τον Ρασάντ Ράιτ και ευστόχησε στη μία βολή.

Ο Λούκας ευστόχησε σε σουτ δύο πόντων, ακολούθησαν δύο καλάθια του Μαυροειδή και ο Πελεκάνος έξω από τα 6.25 διαμόρφωσε το 43-40, αφού η γερμανική ομάδα είχε βάλει την μπάλα στο διχτάκι μόνο με λέι απ του Ράιτ.

Πλέον, η ελληνική ομάδα δεν είχε στόχο μόνο τη νίκη, αλλά και τη διαφορά ενόψει του αγώνα ρεβάνς στο Βερολίνο στις 11 Οκτωβρίου.

Και αυτό έκαναν οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, φτάνοντας τη διαφορά στους +10 δύο φορές, 54-44 και 58-48. Το έναυσμα είχε δώσει ο Δημήτρης Μαυροειδής που σημείωσε 11 πόντους μόνο στο τρίτο δεκάλεπτο.

Καϊμακόγλου, Πελεκάνος και Κις ήταν άξιοι συμπαραστάτες του επιθετικά, αλλά κλειδί υπήρξε η άμυνα στα «pick n roll» της αντιπάλου που σημείωσε μόνο 13 πόντους (ξεχώρισαν οι Τσαμπ, Ράιτ) από το 20 μέχρι το 30 (58-51), ενώ μετρούσε και… 19 λάθη.

Η ομάδα του Λούκα Παβίτσεβιτς πάλεψε να μειώσει τη διαφορά, πλησίασε στο -5, 65-60 με Ντόιτσιν, ΜακΕλρόι και Τσαμπ. Μετά από κάρφωμα του Χάμαν, όταν έκλεψε την μπάλα από τον Κις, οι Γερμανοί πλησίασαν απειλητικά, 68-65, αλλά ο Ρασάντ Ράιτ έκανε «δώρο» στο Μαρούσι, αφού οι έντονες διαμαρτυρίες του (ζητούσε φάουλ του Κις στον Χάμαν) εκνεύρισαν τους διαιτητές και τον τιμώρησαν με τεχνική ποινή.

Ο Κις ευστόχησε δύο φορές από τη γραμμή του φάουλ, ο Μαυροειδής μεγάλωσε τη διαφορά και ο Καϊμακόγλου με τρίποντο έδωσε προβάδισμα 10 πόντων και πάλι στην ομάδα του, 75-65.

Νέο τρίποντο από τον αναγεννημένο στο Μαρούσι Μιχάλη Πελεκάνο και η διαφορά στο +12, 78-66. Οι Γερμανοί τα έδωσαν όλα για να μην επιστρέψουν στο -10 στην πατρίδα τους, μείωσαν 78-68 από τους Ντόιτσιν και ΜακΕλρόι, αλλά έκαναν φάουλ στον Λούκας που ευστόχησε σε μία βολή, 79-70 και αυτό ήταν και το τελικό σκορ.

Τα δεκάλεπτα: 12-19, 30-38, 58-51, 79-70

Διαιτητές: Φακίνι (Ιταλία), Έρτσεγκ (Κροατία), Σαμπόν (Γαλλία)

ΜΑΡΟΥΣΙ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Κις 12 (3), Πελεκάνος 14 (2), Μπατής, Χόμαν 5, Διαμαντόπουλος 4, Μαυροειδής 19, Καλάθης 2, Αριγκμπάμπου, Κένταλ 3 (1), Καϊμακόγλου 16 (4), Λούκας 4

ΑΛΜΠΑ (Λούκα Παβίτσεβιτς): Χάμαν 3, Τσβίνερ, Ντόιτσιν 5 (1), Σέκουλιτς 14, Τζένκινς 10 (2), Ράιτ 12 (1), Τσαμπ 10, Μπαϊράμοβιτς 4, ΜαΕλρόι 12 (2)


Μπαρτζώκας: «Σημασία έχει η νίκη»

Αμέσως μετά το ματς, ο τεχνικός του Αμαρουσίου, Γιώργος Μπαρτζώκας, παρουσιάστηκε ικανοποιημένος και τόνισε πώς στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του έπαιξε καλύτερα με αποτέλεσμα να φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα. Από την άλλη μεριά ο Λούκα Παβίσεβιτς έπλεξε το εγκώμιο των γηπεδούχων και έδωσε… σύνθημα ανατροπής στη Γερμανία.

«Το παιχνίδι ήταν δύσκολο από την αρχή για δύο λόγους καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια ομάδα που έχει διατηρήσει το 90% από το περσινό ρόστερ της και γιατί διαθέτει έναν προπονητή που σέβομαι και εκτιμώ πολύ. Δεν είχαμε ξαναπαίξει σε φιλικά και επίσημα παιχνίδια με μια τόσο δύσκολη ομάδα.

»Στο δεύτερο ημίχρονο παίξαμε άμυνα αποφασιστικά και συγκεντρωμένα. Θέλαμε νίκη ακόμα και με έναν πόντο, γνωρίζοντας τις δυσκολίες κόντρα σε μια ομάδα που πέρσι συμμετείχε στο Top-16 της Ευρωλίγκα. Δεν λέει τίποτα η σημερινή νίκη, έχουμε δύσκολο έργο την Κυριακή, θα δώσουμε μάχη για άλλα 40 λεπτά», υπογράμμισε ο Έλληνας τεχνικός.

Από την πλευρά του ο τεχνικός της Αλμπα είπε ότι: «Το Μαρούσι παίζει πολύ όμορφο μπάσκετ. Ήμασταν καλοί στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο δεν είχαμε ενέργεια. Τώρα πρέπει να δείξουμε στην έδρα μας τα θετικά στοιχεία που έχουμε ως ομάδα.

»Δεν μπορέσαμε να αισθανθούμε το πόσο θέλει το Μαρούσι να προκριθεί στην Ευρωλίγκα. Στο δεύτερο ημίχρονο το Μαρούσι ανέβασε ρυθμό και εμείς δεν μπορέσαμε να αντιδράσουμε».
 

Το πάνω χέρι η Ορλεάν

Στον άλλο αγώνα της Β προκριματικής φάσης, η Ορλεάν πέτυχε μία πολύ μεγάλη νίκη στο «Παλαβέρντε» επί της Μπενετόν Τρεβίζο και πραγματοποίησε το καθοριστικό βήμα για την πρόκριση της στους ομίλους της Ευρωλίγκα.

Η γαλλική ομάδα κυριάρχησε από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά, με αποτέλεσμα να φτάσει στο ροζ φύλλο, με 82-73. Πλέον καλείται να υπερασπιστεί τη διαφορά στην έδρα της.

Κορυφαίοι για τους νικητές ήταν οι Σεντρίκ Μπανκς και Τζάστιν Ντόλμαν με 22 και 18 πόντους αντίστοιχα. Στην αντίπερα όχθη ο Μάρτιν έκανε σπουδαία δουλειά, σκοράροντας 23 πόντους, αλλά δεν μπορούσε να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα για την ομάδα του.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

A αγώνες  
Τρίτη, 6 Οκτωβρίου  

Μαρούσι – Αλμπα Βερολίνου 79-70         
Μπενετόν Τρεβίζο (Ιταλία) – Ορλεάν (Γαλλία) 73-82

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο