Ποσό-ρεκόρ για πίνακα του Κ.Βολανάκη στην ελληνική δημοπρασία του Sothebys
Το έργο του Έλληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη με θέμα την άφιξη του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο με το στόλο του για την απελευθέρωση της Αθήνας από την πολιορκία των Τούρκων πωλήθηκε στην ελληνική δημοπρασία του Οίκου Sothebys στο ποσό-ρεκόρ του 1.970.000 ευρώ.
Το έργο του Έλληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη με θέμα την άφιξη του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο με το στόλο του για την απελευθέρωση της Αθήνας από την πολιορκία των Τούρκων πωλήθηκε στην ελληνική δημοπρασία του Οίκου Sothebys στο ποσό-ρεκόρ του 1.970.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα το πλέον ακριβοπληρωμένο έργο Έλληνα ζωγράφου ήταν ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα με θέμα «Γιορτή Φεστιβάλ στα Μέγαρα», ο οποίος είχε πωληθεί σε άλλη δημοπρασία του ιδίου οίκου στο ποσό του 1.138.396 ευρώ.
Το έργο του Βολανάκη «Η άφιξη του Καραϊσκάκη στο Φάληρο» αγοράστηκε από Έλληνα συλλέκτη έργων τέχνης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αλλά το έργο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οίκου Sothebys, θα παραμείνει στην Ελλάδα.
Το έργο απεικονίζει την άφιξη του ελληνικού στόλου στο Φάληρο υπό τις οδηγίες του Γεωργίου Καραϊσκάκη και του Βρετανού φιλέλληνα Λόρδου Κόχραν, στις προετοιμασίες για την απελευθέρωση Αθήνας. Στις επιχειρήσεις αυτές τραυματίστηκε θανάσιμα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Αλλα σημαντικά έργα που εκποιήθηκαν στην δημοπρασία του οίκου Sothebys ήταν του Θεόδωρου Ράλλη με θέμα «Μαριονέτες στο χαρέμι» έναντι 589.000 ευρώ, «Οι κουτσομπόλες» του Νικόλα Γύζη 442.000 ευρώ, έργο του Γιάννη Μόραλη χωρίς τίτλο 229.000 ευρώ, ο «Παππούς με τον εγγονό» του Ιακωβίδη έναντι 221.000 ευρώ και ένα άλλο έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη με θέμα «Ψαράδες με τα δίχτυα» έναντι 221.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό που συγκέντρωσε η ελληνική δημοπρασία ήταν 7.429.000 ευρώ.
Έργα του Βολανάκη πουλήθηκαν και σε δημοπρασία του οίκου Bonhams. Συγκεκριμένα πουλήθηκε Το ιστιοφόρο Σεβαστόν του Κ. Βολανάκη με 312.000 ευρώ, ενώ την πεντάδα των πιο ακριβών έργων συμπληρώνουν Η αναχώρηση από τον Πειραιά στην Τήνο με 273.000 ευρώ και Το Λιμάνι του Κ. Βολανάκη με 234.000 ευρώ.
Μπορεί τα New Year's resolutions να μοιάζουν λίγο αστεία, αλλά αν είναι να μπούμε σε αυτό το «παιχνίδι» ας το κάνουμε σωστά. Τα μυστικά για να πετύχουμε τους στόχους μας.