Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Έρευνα στην Καλιφόρνια ίσως επιτρέψει την πρόγνωση σεισμών

Έρευνα στην Καλιφόρνια ίσως επιτρέψει την πρόγνωση σεισμών

Γεωλόγοι που μελετούν το Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν μικρές μεταβολές στο υπέδαφος οι οποίες εμφανίστηκαν λίγες ώρες πριν από δύο μικρούς σεισμούς. Η ανακάλυψη, πιστεύουν, θα επιτρέψει κάποτε την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.

36

Γεωλόγοι που μελετούν το Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν μικρές μεταβολές στο υπέδαφος οι οποίες εμφανίστηκαν λίγες ώρες πριν από δύο μικρούς σεισμούς. Η ανακάλυψη, πιστεύουν, θα επιτρέψει κάποτε την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.

Οι ερευνητές κατέγραψαν μεταβολές στην ταχύτητα διάδοσης ενός είδους σεισμικών κυμάτων.Συνέβησανδέκα ώρες πριν από έναν σεισμό 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το Δεκέμβριο του 2005 και δύο ώρες πριν από έναν σεισμό 1 βαθμού που εκδηλώθηκε πέντε ημέρες αργότερα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.

«Η ανίχνευση μεταβολών της τάσης πριν από έναν σεισμό είναι εδώ και χρόνια το ιερό δισκοπότηρο της σεισμολογίας» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ Πολ Σίλβερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Παρατηρητήριο Βάθους Ρήγματος Αγίου Ανδρέα (SAFOD).

«Μόνο πρόσφατα κατέστη δυνατό, με τη βελτίωση της τεχνολογίας, να έχουμε την απαραίτητη ακρίβεια και αξιοπιστία» συνέχισε.

Κύματα

Το πρόγραμμα SAFOD έχει την έδρα του στο Πάρκφιλντ, μια κωμόπολη ανάμεσα στο Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, ακριβώς πάνω στο διαβόητο Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, που χωρίζει τις τεκτονικές πλάκες του Ειρηνικού και της Βορείου Αμερικής.

Οι ερευνητές άνοιξαν δύο γεωτρήσεις, μια ρηχή και μία σε βάθος σχεδόν ενός χιλιομέτρου, προκειμένου να μελετήσουν τα πετρώματα του ρήγματος και να παρακολουθήσουν τις γεωλογικές μεταβολές.

Εισάγοντας μέσα στις τρύπες ειδικές συσκευές, οι ερευνητές δημιούργησαν σεισμικά κύματα -κύματα S- και μέτρησαν την ταχύτητα διάδοσής τους στο υπέδαφος. Λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση των δύο σεισμών, ανιχνεύτηκαν απειροελάχιστες μεταβολές στην ταχύτητα των τεχνητών κυμάτων.

Οι σεισμοί γενικά απελευθερώνουν ενέργεια υπό τη μορφή δύο τύπων σεισμικών κυμάτων που διαδίδονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τα καταστροφικά κύματα S δονούν το έδαφος πάνω-κάτω ή μπρος-πίσω, κάθετα στην κατεύθυνση διάδοσης του κύματος. Τα κύματα P, αντίθετα, εναλλάξ συμπιέζουν και αποσυμπιέζουν τα πετρώματα στην ίδια κατεύθυνση προς την οποία κινείται το κύμα.

Οι ερευνητές γνώριζαν από προηγούμενα πειράματα ότι η ταχύτητα των κυμάτων S μπορεί να μεταβάλλεται από αλλαγές της τάσης που προκαλούνται από το άνοιγμα ή το κλείσιμο μικροσκοπικών ρωγμών στα πετρώματα.

«Οι παρατηρήσεις αυτές μας ενθαρρύνουν και σχεδιάζουμε περισσότερα πειράματα προκειμένου να επιβεβαιώσουμε κατά πόσο οι μεταβολές αυτές αποτελούν μέρος των γενικών φυσικών διεργασιών πριν από τους σεισμούς» ανέφερε στο Reuters ο Φένγκλιν Νιού του Πανεπιστημίου Ράις, επικεφαλής της ομάδας.

Οι ερευνητές εκτιμούν πάντως ότι στην καλύτερη περίπτωση θα περάσει μια δεκαετία πριν υπάρξει ένα αξιόπιστο σύστημα προειδοποίησης για τους σεισμούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο