Σάββατο 03 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στο φως το αρχείο του Κάφκα που βρισκόταν κρυμμένο για πάνω από 40 χρόνια στο Ισραήλ

Στο φως το αρχείο του Κάφκα που βρισκόταν κρυμμένο για πάνω από 40 χρόνια στο Ισραήλ

Επιστήμονες θα μελετήσουν το λογοτεχνικό αρχείο του Φραντς Κάφκα, το οποίο κρατούσε κρυμμένο για περισσότερα από 40 χρόνια, μια «εκκεντρική» γυναίκα στο διαμέρισμά της στο Ισραήλ.

91

Επιστήμονες θα μελετήσουν το λογοτεχνικό αρχείο του Φραντς Κάφκα, το οποίο κρατούσε κρυμμένο για περισσότερα από 40 χρόνια, μια «εκκεντρική» γυναίκα στο διαμέρισμά της στο Ισραήλ.

Η Εστέρ Χόφερ, η οποία πέθανε πέρυσι σε ηλικία 101 ετών, είχε κληρονομήσει το αρχείο του Φραντς Κάφκα από τον εκδότη του μεγάλου λογοτέχνη Μαξ Μπροντ. Μαζί είχε κληρονομήσει και το αρχείο του ίδιου του Μπροντ, με τον οποίο διατηρούσε σχέσεις.

Για περισσότερα από 40 χρόνια κρατούσε τα έγγραφα κρυμμένα στο διαμέρισμά της στο Τελ Αβίβ και αρνιόταν να τα δείξει σε μελετητές και επιστήμονες.

Όταν το 1974 η Υπηρεσία Αρχείων του Ισραήλ συνέλαβε την Χόφερ στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ενώ προσπαθούσε να περάσει παράνομα με χειρόγραφα από το αρχείο του Κάφκα, η ίδια αναγκάστηκε να επιτρέψει στις Αρχές να καταγράψουν το αρχείο. Ωστόσο και οι Αρχές αμφιβάλλουν αν η γυναίκα τους έδειξε όλο το αρχείο.

Πριν από 20 χρόνια, η Χόφερ πούλησε πάντως το χειρόγραφο της «Δίκης» στον οίκο δημοπρασιών Sothebys έναντι του ποσού του ενός εκατομμυρίου στερλινών.

Το αρχείο έρχεται στο φως μετά το θάνατο της ιδιοκτήτριάς του και ενώ συμπληρώνονται 125 χρόνια από το θάνατο του Κάφκα. Αν και δεν είναι βέβαιο ότι μετά από τόσα χρόνια παραμένει αναγνώσιμο, οι επιστήμονες καλούνται τώρα να μελετήσουν τα έγγραφα για να δουν ποιες -και αν υπήρξαν- ήταν οι παρεμβάσεις του επιμελητή Μαξ Μπροντ στο έργο του Φραντς Κάφκα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 03 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο