Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Εγκαινιάστηκε η πολυαναμενόμενη έκθεση για τον Πραξιτέλη στο Λούβρο

Εγκαινιάστηκε η πολυαναμενόμενη έκθεση για τον Πραξιτέλη στο Λούβρο

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα η πολυαναμενόμενη μονογραφική έκθεση «Πραξιτέλης» στο Μουσείο του Λούβρου από τους υπουργούς Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρενό Ντονεντιέ Ντε Βαμπρ, και της Ελλάδας Γιώργο Βουλγαράκη. Τα εκθέματα προέρχονται από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία.

71

Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας η πολυαναμενόμενη μονογραφική έκθεση «Πραξιτέλης» στο Μουσείο του Λούβρου από τους υπουργούς Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρενό Ντονεντιέ Ντε Βαμπρ, και της Ελλάδας Γιώργο Βουλγαράκη.

Σε μαύρο φόντο και κατάλληλο φωτισμό, η διεθνούς προβολής έκθεση αναδεικνύει το μύθο και την ιστορία του διάσημου γλύπτη της αρχαιότητας Πραξιτέλη, εμπνέοντας εδώ και αιώνες καλλιτέχνες.

Η έκθεση αυτή «αναπνέει ευρωπαϊκά και ενώνει τους Ευρωπαίους», είπε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για το δανεισμό έργων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή, την οποία επιμελήθηκε ο Αλέν Πασκιέ, διευθυντής του Τμήματος Ελληνικών, Ρωμαϊκών, Ετρουσκικών Αρχαιοτήτων του Λούβρου.

Από την πλευρά του ο κ. Βουλγαράκης συνεχάρη το μουσείο του Λούβρου για τη γενναία απόφασή του να εκθέσει όχι μόνο το σημαντικό αριθμό γλυπτών, που το ίδιο διαθέτει και αποδίδονται στον περίφημο γλύπτη, αλλά και να συγκεντρώσει μοναδικά έργα από μεγάλα μουσεία της Ευρώπης.

Περίπου 100 έργα, όλα αντίγραφα, όλων των εποχών, με κορυφαία τα ρωμαϊκά του 2ου αιώνα της εποχής των Αντωνίνων, σε παριανό μάρμαρο, δείχνουν την προτίμηση στο έργο του Πραξιτέλη για πολλούς αιώνες στην Ευρώπη.

Στην είσοδο της έκθεσης έχει στηθεί το μοναδικό πρωτότυπο έργο του Πραξιτέλη, μία κολοσσιαία κεφαλή του αγάλματος της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, που είχε δει ο Παυσανίας στην επίσκεψή του στην Ακρόπολη.

Η έκθεση στο Λούβρο είναι μονογραφία και σκιαγραφεί το πορτρέτο του αρχαίου Αθηναίου γλύπτη, αναζωπυρώνει το διάλογο για το έργο του στην επιστημονική κοινότητα και προσκαλεί το μεγάλο κοινό να ανακαλύψει το πνεύμα του Πραξιτέλη.

Τμήμα της θα μεταφερθεί το καλοκαίρι στην Αθήνα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και εκεί το κοινό θα θαυμάσει τον Έφηβο του Μαραθώνα, που δεν μετακινήθηκε στο Λούβρο για τις ανάγκες της έκθεσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο