Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης τα φετινά Όσκαρ

Στο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης τα φετινά Όσκαρ

Οι υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ είναι πιο παγκόσμιες από ποτέ, αφού περιλαμβάνουν πολλούς Μεξικανούς και Βρετανούς, ενώ υπάρχουν υποψήφιες ταινίες, στις οποίες ακούγονται ιαπωνικά και ισπανικά. Τα σύνορα στον κόσμο του κινηματογράφου εξαφανίζονται, όπως λέει ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

38

Οι υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ είναι πιο παγκόσμιες από ποτέ, αφού περιλαμβάνουν πολλούς Μεξικανούς και Βρετανούς, ενώ υπάρχουν ταινίες υποψήφιες στις οποίες ακούγονται ιαπωνικά και ισπανικά.

Ο Αμερικανός Κλιντ Ίστγουντ δημιούργησε το Γράμματα από την Ίβο Τζίμα, στην οποία οι ηθοποιοί μιλούν ιαπωνικά, μια γλώσσα που ο ίδιος ο σκηνοθέτης δεν γνωρίζει. Επίσης, τα γυρίσματά της έγιναν στην Ισλανδία, που μοιάζει με την Ίβο Τζίμα, αλλά είναι φθηνότερη.

Αλλη μια από τις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες, το Βαβέλ γυρίστηκε σε τέσσερις χώρες, οι ηθοποιοί μιλούν πέντε γλώσσες και δύο από τους πλέον ταλαντούχους Μεξικανούς έγραψαν το σενάριο και τη σκηνοθέτησαν.

Επίσης, η βρετανική ταινία Η Βασίλισσα γυρίστηκε στη Βρετανία, αλλά το ρόλο του πρίγκιπα Φιλίππου ενσαρκώνει ο Αμερικανός Τζέιμς Κρόμγουελ.

Όπως επισήμανε ο Γκιγέρμο ντελ Τόρο, ο Μεξικάνος σκηνοθέτης της ταινίας Ο Λαβύρινθος του Πάνα, τα σύνορα στον κόσμο του κινηματογράφου φαίνεται πως εξαφανίζονται, όσο τα σύνορα στην πραγματική μας ζωή γίνονται δυσκολότερα να τα διαβείς.

«Είναι μια όμορφη αντίθεση. Ένας κόσμος που ανησυχεί για την προστασία των συνόρων του έχει τώρα ταινίες σαν τη γλώσσα Εσπεράντο. Είναι διεθνής και δεν γνωρίζει σύνορα» είπε χαρακτηριστικά ο Ντελ Τόρο.

Πάντα τα Όσκαρ είχαν έναν διεθνή χαρακτήρα, όμως φέτος η Ακαδημία είναι περισσότερο ανοικτή στην επιδρομή των ξένων: επτά από τις δέκα υποψήφιες για το Όσκαρ α και β γυναικείου ρόλου και δεν είναι Αμερικανίδες, ανάμεσά τους και το φαβορί Έλεν Μίρεν για τη Βασίλισσα.

Αν η Μίρεν κερδίσει το Όσκαρ για την ερμηνεία της στη Βασίλισσα, θα είναι η πρώτη Βρετανίδα ηθοποιός που κερδίζει σε αυτήν την κατηγορία μετά την Εμα Τόμσον το 1993 για την ταινία Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ.

Στις κατηγορίες των αντρικών ρόλων, τρεις στους δέκα δεν είναι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου και του Ιρλανδού Πίτερ Ο Τουλ που είναι υποψήφιος για την ταινία Αφροδίτη. Ο τελευταίος Βρετανός που τιμήθηκε με Όσκαρ α ρόλου είναι ο Αντονι Χόπκινς για τη Σιωπή των Αμνών.

Τρεις Μεξικανοί σκηνοθέτες συναγωνίζονται με τις ταινίες Βαβέλ, Ο Λαβύρινθος του Πάνα και Τα Παιδιά των Ανθρώπων.

Η Βαβέλ είναι υποψήφια για επτά Όσκαρ, ανάμεσά τους και αυτό της σκηνοθεσίας για τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, ενώ η ισπανόφωνη ταινία Ο Λαβύρινθος του Πάνα του Ντελ Τόρο ακολουθεί με έξι υποψηφιότητες. Για την βρετανική ταινία Τα Παιδιά των Ανθρώπων υποψήφιος για την προσαρμογή του σεναρίου είναι ο σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν.

Μαζί με τον Ινιαρίτου, υποψήφιοι για το Όσκαρ σκηνοθεσίας είναι οι Βρετανοί Στίβεν Φρίαρς (Η Βασίλισσα) και Πολ Γκρινγκρας (United 93). Τα τελευταία δέκα χρόνια το βραβείο αυτό έχει απονεμηθεί έξι φορές σε μη Αμερικανούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο