Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Νέο πρόσωπο αποκτά ώς το 2008 το ανάκτορο των Αιγών

Νέο πρόσωπο αποκτά ώς το 2008 το ανάκτορο των Αιγών

Το 2008 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η α φάση των έργων ανάδειξης-ανάπλασης της βασιλικής νεκρόπολης και του ανακτόρου των Αιγών. Οι εργασίες, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, ξεκινούν τον επόμενο μήνα.

43

Το 2008 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η α φάση των έργων ανάδειξης-ανάπλασης της βασιλικής νεκρόπολης και του ανακτόρου των Αιγών. Οι εργασίες, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, ξεκινούν τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστο Ζαχόπουλο, στην α φάση του το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Γ ΚΠΣ, ενώ η β φάση από το Δ ΚΠΣ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, 36 χρόνια μετά τη λήξη των ανασκαφών, το ανάκτορο των Αιγών θα γίνει επισκέψιμος χώρος.

Παράλληλα, θα εκτελεστούν έργα που θα το απαλλάξουν από τη μόνιμη απειλή του, το νερό, αφού τα νερά της βροχής συγκεντρώνονται εκεί, προκαλώντας προβλήματα σε θεμέλια, αρχιτεκτονικά μέλη, αλλά και στο σύνολο του μνημείου.

Στο πλαίσιο της α φάσης των εργασιών θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο αποστραγγιστικό δίκτυο και θα ακολουθήσουν η αποστράγγιση της αυλής και η αποκάλυψη και συντήρηση των 1.200 τ.μ. αρχαίων, μαρμαροθετημένων δαπέδων με 250 τ.μ. εξαιρετικών ψηφιδωτών του 4ου αιώνα.

Θα γίνει ακόμη συντήρηση των αρχιτεκτονικών μελών, ανάκτηση τοιχοποιιών και σειρά εργασιών που θα αποκαλύψουν την καθαρότητα και τη γεωμετρία της κάτοψης του μνημείου, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να αντιληφθεί το μεγαλείο του οικοδομήματος.

Όσον αφορά στη β φάση, αυτή περιλαμβάνει κατασκευή μεταλλικών και κρυστάλλινων στεγάστρων στους χώρους των ψηφιδωτών, δημιουργία διαδρόμων για τους επισκέπτες, ράμπες και ταράτσες, δημιουργία ενός μικρού κτιρίου εξυπηρέτησης των επισκεπτών, καθώς και δημιουργία ψηφιακού υλικού, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να το βλέπει και τρισδιάσταστα.


Το όλο οικοδόμημα καλύπτει έκταση 16 στρεμμάτων και χρονολογείται στα χρόνια του Φιλίππου Β, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανασκαφή ξεκίνησε τη δεκαετία του 1860 και τα πρώτα ευρήματα εντόπισε ο Γάλλος Λεόν Εζέ, στην ανατολική πλευρά του οικοδομήματος.

Οι ανασκαφές επαναλήφθηκαν τη δεκαετία του 30 από τον καθηγητής Ρωμαίος και το 50-60 ολοκληρώθηκαν από τους Ανδρόνικο, Μπακαλάκη και Μακαρόνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο