Ενδείξεις γεωλογικής δραστηριότητας εντοπίστηκαν στη Σελήνη
Το φεγγάρι ίσως δεν είναι γεωλογικά νεκρό εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια όπως νόμιζαν οι πλανητολόγοι. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ορισμένοι σεληνιακοί κρατήρες δημιουργήθηκαν πρόσφατα από εκρήξεις αερίου.
36
Το φεγγάρι ίσως δεν είναι γεωλογικά νεκρό εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια όπως νόμιζαν οι πλανητολόγοι. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ορισμένοι σεληνιακοί κρατήρες δημιουργήθηκαν πρόσφατα από εκρήξεις αερίου.
Το 1975, η αμερικανική αποστολή Apollo είχε εντοπίσει ίχνη του αέριου ραδόνιου, τα οποία υποδεικνύουν έκλυση αερίων από το υπέδαφος, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, όπου δημοσιεύονται οι τελευταίες παρατηρήσεις. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάθε γεωλογική δραστηριότητα σταμάτησε στο φεγγάρι πριν από 3,2 δισ. χρόνια, λίγο μετά το σχηματισμό του.
Τώρα, ο Πίτερ Σουλτζ του Πανεπιστημίου Μπράουν στο Ρόουντ Αϊλαντ υποστηρίζει ότι εντόπισε πρόσφατους κρατήρες οι οποίοι συνδέονται με τις μετρήσεις της αποστολής Apollo.
Οι κρατήρες αυτοί βρίσκονται στην περιοχή Ίνα της Σελήνης, η οποία είναι απομεινάρι αρχαίας ηφαιστειακής δραστηριότητας. Στην περιοχή υπάρχουν λίγοι κρατήρες, χαρακτηριστικό που υποδεικνύει ότι σχηματίστηκε σχετικά πρόσφατα -όσο παλαιότερη είναι μια περιοχή της σεληνιακής επιφάνειας, τόσο περισσότερες προσκρούσεις μετεωριτών έχει δεχθεί.
Στο εσωτερικό των κρατήτων της Ίνα διακρίνονται ανοιχτόχρωμα υλικά, τα οποία είναι συνήθως νεώτερα, ενώ τα χείλη τους περιβάλλονται από σκούρες ζώνες, πιθανώς ηφαιστειακής προέλευσης. Οι λεκάνες των κρατήρων, επίσης, φαίνεται να περιέχουν βασάλτη τιτανίου που ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια.
Οι παρατηρήσεις αυτές οδηγούν τον Σουλτζ στο συμπέρασμα ότι οι κρατήτες δεν δημιουργήθηκαν από προσκρούσεις, αλλά από την απότομη έκλυση αερίων του υπεδάφους, όχι παλιότερα από 10 εκατ. χρόνια πριν.
«Υπάρχουν περισσότερα στη Σελήνη από ό,τι έχουμε ήδη ανακαλύψει» σχολιάζει ο ερευνητής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αμαλία Κωστοπούλου: Η μακροσκελής ανάρτηση για τον τραυματισμό της
- Κρήτη: Ασταμάτητες οι ροές – Έφτασαν πάνω από 120 μετανάστες μέσα σε λίγες ώρες
- Πολιτική κρίση στο Μπαγκλαντές: Η δολοφονία του νεαρού ηγέτη Σαρίφ Χάντι προκαλεί κύμα βίας και αναταραχές
- Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε ανήλικος για τον οποίο είχε δηλωθεί εξαφάνιση σε σπίτι Τούρκων – Κατηγορούνται για αρπαγή
- Άννα Βίσση: Η μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο έρχεται απόψε αποκλειστικά στο MEGA
- ΑΕΚ: Τα έσοδα που μπορούν να έχουν οι ομάδες στο Conference League από τα νοκ-άουτ παιχνίδια ως και τον τελικό
- Αγρότες: «Η μόνη υπόλογη για τα μπλόκα είναι η κυβέρνηση» – Αντιπολιτευτικά πυρά
- Χριστούγεννα: Πώς να ξεκλειδώσετε το μυστικό των επιτυχημένων αγορών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 20.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/samuel-quek-cD4pt47I4JY-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442