Με μεγάλα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου το 47ο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Οι Βιμ Βέντερς, Γιαν Σβανκμάγιερ, Εμανουέλ Μπεάρ, Τζούλιετ Λούις, Λίλι Τέιλορ, Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Βάλτερ Σάλες και πολλά άλλα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου θα βρεθούν στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ανοίγει στις 17 Νοεμβρίου.
38
Οι Βιμ Βέντερς, Γιαν Σβανκμάγιερ, Εμανουέλ Μπεάρ, Τζούλιετ Λούις, Λίλι Τέιλορ, Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Βάλτερ Σάλες και πολλά άλλα ονόματα του διεθνούς κινηματογραφικού στερεώματος θα βρεθούν φέτος στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που σηκώνει την αυλαία του στις 17 Νοεμβρίου με την πρόσφατα βραβευμένη ταινία του Στίβεν Φρίαρς Η βασίλισσα και λήγει στις 26 του μηνός με τους Ιδιωτικούς φόβους σε δημόσιους χώρους του Αλέν Ρενέ.
Πολλές ταινίες, πολλά αφιερώματα και τρία νέα τμήματα εγκαινιάζει, μεταξύ άλλων, φέτος το Φεστιβάλ. Πρόκειται για το διαγωνιστικό Digital Wave στο ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ με ελληνικές ψηφιακές ταινίες, το τμήμα Focus με πρόσφατες ξένες ταινίες που θα εστιάζουν κάθε χρόνο σε ένα θέμα -φέτος γύρω από τον «Εφηβικό Πόθο, Εφηβικό Πόνο»- και το πρώτο θεματικό αφιέρωμα του ελληνικού τμήματος με ταινίες για τη μετανάστευση από το 1956 έως σήμερα.
Ακόμα, το 47ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επιφυλάσσει αφιερώματα στον Βιμ Βέντερς, στον κινηματογράφο της Βραζιλίας και της Κίνας, στους Έλληνες Σταύρο Τσιώλη και Δήμο Θέο, τιμητικές εκδηλώσεις στους Αλέξη Δαμιανό, Μαρία Πλυτά, Γιάννη Φαφούτη, στους σεναριογράφους Βαγγέλη Γκούφα, Πάνο Κοντέλη, Γιάννη Τζιώτη και Λάκη Μιχαηλίδη.
Στο νεοσύστατο τμήμα του Φεστιβάλ «Ημέρες Ανεξαρτησίας» θα προβληθεί το σύνολο των ταινιών του Τσέχου Γιαν Βανκμάγιερ, αλλά και μια έκθεση στο Γενί Τζαμί με γλυπτά και ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησε ο σκηνοθέτης.
Επίσης, στις «Ημέρες Ανεξαρτησίας» θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, ταινίες ενός εκπροσώπου του αφρικανικού κινηματογράφου, του σκηνοθέτη Αμπντεραμάν Σισακό από τη Μαυριτανία, αλλά και το αφιέρωμα σε έναν αφανή ήρωα του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, τον Τζιμ Μακ Κέι.
Στο πρόγραμμα «Ματιές στα Βαλκάνια» ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον Τούρκο δημιουργό Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, ο οποίος τιμήθηκε φέτος στις Κάννες με το βραβείο κριτικών της Fipresci για την ταινία του Κλίματα Αγάπης.
Παράλληλες εκδηλώσεις, εκθέσεις, εκδόσεις, σεμινάρια και masterclass από τους Βέντερς, Γαβρά, Βάλτερ Σάλες (Ημερολόγια Μοτοσικλέτας) είναι μέσα στις εκδηλώσεις του δεκαημέρου.
Φέτος, το φεστιβάλ θεσμοθετεί και νέα βραβεία: «Γυναίκες και ισότητα ευκαιριών» από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, «Καθημερινότητα: Υπέρβαση ή Συμφιλίωση» από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, βραβεία που προστίθενται στο βραβείο «Ανθρωπίνων Αξιών», που θεσμοθέτησε πέρυσι η Βουλή των Ελλήνων.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσίασε την Τρίτη η διευθύντριά του Δέσποινα Μουζάκη και ο πρόεδρός του Γιώργος Χωραφάς, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός των ετήσιων δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ ανέρχεται σε 7,5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο προέρχεται κατά τα 2/3 από το ΥΠΠΟ και κατά το 1/3 από τα έσοδα του Φεστιβάλ και από χορηγίες.
«Για να πετύχουμε τους στόχους μας» είπε η κ. Μουζάκη «χρειάζεται μια σταθερή στήριξη από την πολιτεία, καθώς και η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και χορηγιών που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τον ελληνικό κινηματογράφο». Το νομοσχέδιο για τις πολιτιστικές χορηγίες που προωθεί ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, καθώς και αυτό που ετοιμάζεται για τα φορολογικά κίνητρα, θα βοηθήσουν αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, χαιρετίζοντας το 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, είπε ότι «η ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ πραγματοποιείται ήδη προς πολλές κατευθύνσεις. Έχει μπροστά του μια ελπιδοφόρα προοπτική, την οποία το υπουργείο Πολιτισμού ενισχύει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μέση Ανατολή: «Υπάρχει ανησυχία» – Ελληνίδα μεταφέρει πώς βιώνει την κατάσταση στο Άμπου Ντάμπι
- Μέση Ανατολή – Θεοχάρης: Έτοιμα τα σχέδια για την απομάκρυνση των Ελλήνων σε περίπτωση εκκένωσης
- Κουβέιτ: Συνετρίβη αμερικανικό μαχητικό F-15 – Καπνός υψώνεται στην περιοχή που βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ
- Ψάχνει αντίδραση και… διπλό στην Ποντγκόριτσα η Εθνική
- Το 18,8% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εξακολουθεί να μην διαθέτει καμία γυναίκα σε ηγετική θέση
- «Μαμά, πώς ήσουν τη δεκαετία του ’90;» – Η Ντρου Μπάριμορ θυμάται την πιο ατίθαση φάση της
- Μάβερικς – Θάντερ 87-100: «Πάτησε» με 30άρα το Ντάλας ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ (vids)
- Αλεξάνδρα Αϊδίνη: Έγινε μητέρα για πρώτη φορά, κανείς δεν γνώριζε την εγκυμοσύνη της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/brennan-wolf-5ZTesI4UxpY-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442