Ουσιαστικά απροστάτευτα στην ιλαρά τα άτομα ηλικίας 15-35 ετών
Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η ιλαρά, καθώς μόνο στη Βόρειο Ελλάδα αναφέρθηκαν 170 κρούσματα, τα περισσότερα των τελευταίων δέκα ετών. Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού τα άτομα 15-35 δεν έχουν ανοσία.
30
Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η ιλαρά, καθώς μόνο στη Βόρειο Ελλάδα αναφέρθηκαν 170 κρούσματα, τα περισσότερα των τελευταίων δέκα ετών. Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού τα άτομα 15-35 ετών δεν έχουν ανοσία.
Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου της Τρίτης, μόνο στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης έχουν νοσηλευθεί από τον περασμένο Οκτώβριο πάνω από 100 ασθενείς.
Οι υπεύθυνοι σημειώνουν ότι τόσα κρούσματα μέσα σε πέντε μήνες έχουν να αναφερθούν πάνω από δέκα χρόνια. Διατυπώνεται δε η άποψη ότι η νόσος έχει επιστρέψει πιο λοιμογόνος.
Οι ασθενείς είναι κυρίως μικρά παιδιά, αλλά και ενήλικες. Για αυτό υπάρχει εξήγηση: Τα μικρά παιδιά δεν είχαν κάνει την επαναληπτική δόση του εμβολίου, ενώ στην περίπτωση των ενηλίκων το εμβόλιο που είχαν κάνει τη δεκαετία του 1970 είχε διαφορετική σύνθεση και δεν προστατεύει από τη σημερινή μορφή της ιλαράς.
Τα συμπτώματα της ιλαράς είναι τα εξής: στο 1ο στάδιο (τις 3-4 πρώτες μέρες) πυρετός, έντονος ξηρός βήχας και καταρροή. Στο 2ο στάδιο (έως δέκα μέρες) κηλίδες κόκκινου χρώματος πίσω από τα αυτιά, οι οποίες εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.
Στο 3ο στάδιο το εξάνθημα υποχωρεί σταδιακά: πρώτα από το πρόσωπο και μετά από το υπόλοιπο σώμα.
Μεταδίδεται με σταγονίδια της αναπνοής και από αντικείμενα που έχουν μολυνθεί πρόσφατα σε όλο το 1ο στάδιο, τις πρώτες μέρες του 2ου σταδίου και έως πέντε μέρες πριν την εκδήλωση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΟΗΕ: Τουλάχιστον 30.000 οι εκτοπισμένοι στον Λίβανο λόγω του πολέμου
- ΒΑΒΟΥΡΑ: Ξαναχτυπά αυτό το Σάββατο μαζί με τα ΝΕΑ
- Επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη από το Ντουμπάι o Γιασικεβίτσιους
- Το Ισραήλ χρησιμοποιεί φορτηγά πλοία στη διαδρομή Λεμεσός-Χάιφα για τον επαναπατρισμό γιατρών
- Δένουν κάβους τα πλοία την Πέμπτη, 5 Μαρτίου – 24ωρη απεργία από την ΠΝΟ
- Παναθηναϊκός: Ελληνικό ντουέτο με Τσάπρα και Τσαντίλα
- Streaming-μαμούθ: Paramount+ και HBO Max ενώνονται σε μία πλατφόρμα μετά το mega-deal των 110 δισ.
- Φινλανδία και Βέλγιο τάσσονται υπέρ του μαροκινού σχεδίου αυτονομίας της Δυτικής Σαχάρας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442