Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Γορίλες εθεάθησαν για πρώτη φορά να χρησιμοποιούν εργαλεία

Γορίλες εθεάθησαν για πρώτη φορά να χρησιμοποιούν εργαλεία

Στα τροπικά δάση των βόρειων περιοχών του Κονγκό, ερευνητές παρατήρησαν τη Λία να χρησιμοποιεί ένα κλαδί για να ελέγξει το βάθος ενός έλους, ενώ ένας άλλος γορίλας φωτογραφήθηκε να χρησιμοποιεί ένα ξύλο ως μπαστούνι, ανακοίνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση WCS.

36

Στα τροπικά δάση των βόρειων περιοχών του Κονγκό, ερευνητές παρατήρησαν για πρώτη φορά γορίλες να χρησιμοποιούν κλαδιά από δέντρα ως εργαλεία, αποκαλύπτει μελέτη της Εταιρείας Διατήρησης της Αγριας Ζωής (WCS) που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Η Λία, ένας θηλυκός γορίλας, φωτογραφήθηκε να χρησιμοποιεί ένα κλαδί δέντρου για να ελέγξει το βάθος του έλους Μπέλι Μάι που προσπαθούσε να διασχίσει.

Μία άλλη ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι μελετούν τη συμπεριφορά των πρωτευόντων θηλαστικών στο Εθνικό Πάρκο της Μπραζαβίλ Νουμπαμπάλε-Ντόκι, παρατήρησαν έναν επίσης θηλυκό γορίλα, την Έφη, να χρησιμοποιεί ένα κορμό δέντρου σαν μπαστούνι για να στηρίζεται ενώ έσκαβε αναζητώντας τροφή.

Από τα τρία είδη ανθρωποειδών πιθήκων, μόνο χιμπατζήδες και ουραγκουτάνγκοι που ζουν σε ελεύθερη κατάσταση είχε παρατηρηθεί να χρησιμοποιούν εργαλεία. Στην περίπτωση των γορίλων το φαινόμενο είχε καταγραφεί μόνον σε ζωολογικούς κήπους.

«Η χρήση εργαλείων από πρωτεύοντα που ζουν στην άγρια φύση μας προσφέρει μία πολύτιμη πληροφορία για την εξέλιξη του δικού μας είδους και για τις ικανότητες άλλων ειδών» σχολίασε ο εκπρόσωπος της WCS Τόμας Μπρούερ.

Η οργάνωση, που εδρεύει στις ΗΠΑ, μελετά γορίλες και άλλα άγρια ζώα από τη δεκαετία του 1980 στη χώρα αυτή της κεντρικής Αφρικής και έχει βοηθήσει την κυβέρνηση της Μπραζαβίλ να δημιουργήσει το Εθνικό Πάρκο Νουμπαμπάλε-Ντόκι, το οποίο χρησιμοποιεί για επιστημονικές μελέτες πάνω στην άγρια φύση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γερμανικό

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο