Γιγάντιο καλαμάρι σε ένα από τα σπανιότερα πορτραίτα του κόσμου
Ένα από τα πλέον μυστηριώδη πλάσματα του πλανήτη φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά στη φύση σχεδόν ένα χιλιόμετρο κάτω από τα κύματα στο Βόρειο Ειρηνικό. Ιάπωνες βιολόγοι βιντεοσκόπησαν ένα γιγάντιο καλαμάρι που επί τέσσερις ώρες προσπαθούσε να ξεφύγει.
36
Ένα από τα πλέον μυστηριώδη πλάσματα του πλανήτη φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά στη φύση σχεδόν ένα χιλιόμετρο κάτω από τα κύματα στο Βόρειο Ειρηνικό.
Ιάπωνες βιολόγοι βιντεοσκόπησαν ένα γιγάντιο καλαμάρι οκτώ μέτρων, το οποίο επί τέσσερις ώρες προσπαθούσε να ξεφύγει από το αγκίστρι.
Το τεράστιο κεφαλόποδο τελικά διέφυγε, αναγκάστηκε όμως να αφήσει πίσω του ένα πλοκάμι πεντέμισι μέτρων. Οι ερευνητές κατάφεραν να το ανεβάσουν πάνω στο σκάφος, όπου διαπίστωσαν ότι οι βεντούζες λειτουργούσαν ακόμα.
Τα γιγάντια καλαμάρια, περίπου εννέα είδη που ταξινομούνται στο γένος Architeuthis, είναι τα μεγαλύτερα ασπόνδυλα του πλανήτη, με μήκος που φτάνει τα 18 μέτρα, μαζί με τα πλοκάμια. Ζουν σε βάθος από 500 έως χίλια μέτρα και είναι σαρκοφάγα.
Αν και μέχρι σήμερα εκατοντάδες νεκρά καλαμάρια έχουν εντοπιστεί σε ακτές και στον ωκεανό, κανείς δεν είχε καταφέρει ως σήμερα να φωτογραφήσει ένα ενήλικο άτομο στο φυσικό του περιβάλλον -οι επιστήμονες είχαν δοκιμάσει ακόμα και να τοποθετήσουν κάμερες σε φάλαινες φυσητήρες, οι οποίες είναι γνωστό ότι κυνηγούν τον τεράστιο μεζέ.
Στο τελευταίο εγχείρημα, ο Τσουνέμι Κουμποντέρα του ιαπωνικού Εθνικού Μουσείου Επιστήμης και ο Κιότσι Μόρι της Ένωσης Παρακολούθησης Φαλαινών Ogasawara στο Τόκιο, ταξίδεψαν σε μια θαλάσσια περιοχή όπου είναι γνωστό ότι τρέφονται φυσητήρες. Μια αυτόματη κάμερα βυθίστηκε κρεμασμένη από μια πετονιά του ενός χιλιομέτρου, μαζί με αγκίστρια με το δόλωμα, ένα μεγάλο κομμάτι καλαμαριού και εκχύλισμα γαρίδας.
Το βίντεο που προέκυψε προσφέρει πολλές ακόμα πληροφορίες για τη συμπεριφορά του σπάνιου γίγαντα.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα γιγάντια καλαμάρια είναι πλάσματα σχετικά αδρανή, τα οποία παραμένουν ακίνητα στο σκοτάδι της αβύσσου και απλώνουν τα πλοκάμια τους ως δόλωμα, περιμένοντας τη λεία τους να κολυμπήσει προς το μέρος τους.
Από τις νέες παρατηρήσεις είναι σαφές ότι το Architeuthis είναι μάλλον επιθετικό. Το καλαμάρι τύλιξε τα πλοκάμια γύρω από το δόλωμα και το αγκίστρι σαν πίθωνας, προσπαθώντας να τα στραγγαλίσει.
Φωτογραφίες του γιγάντιου καλαμαριού δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B .
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Το Ιράν θα συνεχίσει «να υποστηρίζει αποφασιστικά» τη Χεζμπολά, δηλώνει σύμβουλος του Χαμενεΐ
- Χιλή: Ο Ρούμπιο συνεχάρη τον νέο ακροδεξιό πρόεδρο – Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «αδημονεί» να συνεργαστεί μαζί του
- Λίβανος: Αλλοι 3 νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές παρά την κατάπαυση του πυρός
- Χιλή: Εξέλεξαν ακροδεξιό πρόεδρο για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Πινοτσέτ
- Ρωσία: Ως «ανεπιθύμητο οργανισμό» ταξινόμησε την Deutsche Welle η εισαγγελία
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ποιοι κινδυνεύουν από τη σούπερ γρίπη
- Γάζα: Ποιοι προσπαθούν να πλουτίσουν από την ανοικοδόμηση – Τα σχέδια Τραμπ και Κούσνερ
- Το φαινόμενο του «shrinkflation» και η ταχύτατη άνοδος των ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων στα σούπερ μάρκετ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 15.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/youcef-boukhatem-r5KZ_UAvUe8-unsplash-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442