«Εμπούριας, ένα ταξίδι επιστροφής» στο Μέγαρο Εϋνάρδου από τις 31 Μαρτίου
Την έκθεση «Εμπούριας, ένα ταξίδι επιστροφής» παρουσιάζουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Η έκθεση, αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξη Εουδάλδ Σολά, ανοίγει στις 31 Μαρτίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου.
38
Την έκθεση «Εμπούριας, ένα ταξίδι επιστροφής» παρουσιάζουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Caixa de Girona της Ισπανίας. Η έκθεση, αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξη Εουδάλδ Σολά, ανοίγει στις 31 Μαρτίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου.
Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Χιρόνα της Ισπανίας (Ιούνιο 2004) και τη Λευκωσία (Νοέμβριος 2004 – Μάρτιος 2005). Μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη και θα επιστρέψει στην Ισπανία, όπου και θα παρουσιαστεί στη Βασιλική Ακαδημία της Βαρκελώνης.
Ο ακαδημαϊκός Αλέξης Εουδάλδ Σολά (1946-2001), λάτρης του ελληνικού πνεύματος και φίλος της Κύπρου, υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στην Ακαδημία της Βαρκελώνης. Με την πολυσχιδή του δράση έδωσε μεγάλη ώθηση στη μελέτη της βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας και στο ενδιαφέρον για το νεοελληνικό πολιτισμό.
Στην έκθεση ο γνωστός καταλανός χαράκτης Ζοάν Μπαρμπαρά παρουσιάζει την εικαστική περιδιάβασή του στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, σε ένα ταξίδι επιστροφής στον μητροπολιτικό χώρο, 2.500 χρόνια μετά, από την αρχαία πόλη Εμπόριον, (σημερινή Empuries), την ελληνική εμπορική αποικία που ίδρυσαν οι Φωκαείς στις ακτές της Καταλωνίας λίγο μετά το 600 π.Χ., με οδηγό τον Εουδάλδ Σολά.
O Σολά μετέδωσε στον συνοδοιπόρο του την αγάπη και τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και τον κόσμο της και ο καλλιτέχνης με περισσή δεξιοτεχνία και ευαισθησία απεικονίζει την ελληνική γη και τους αρχαιολογικούς της χώρους, κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και κτήμα όλης της ανθρωπότητας.
Το 1992 ο λογοτέχνης Σολά και ο χαράκτης Μπαρμπαρά δημοσίευσαν στα καταλανικά την συλλεκτική έκδοση Empuries, inici d’un retorn (Εμπούριας, η αρχή ενός νόστου), ένα θαλασσινό, ιστορικό, λογοτεχνικό και εικαστικό ταξίδι που ξεκινά από την Εμπούριας και φθάνει στην γη της Φώκαιας. Το ταξίδι αυτό υπήρξε η αφορμή για την παρούσα έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 32 χαρακτικά και σχέδια και αριθμό φύλλων από την πρωτότυπη έκδοση.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαΐου 2005.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγή: Ριζότο γλυκοπατάτας
- Γεμάτες με τοξικές στρατιωτικές βάσεις οι ΗΠΑ – Χιλιάδες στρατιωτικοί μολυσμένοι
- Στρατιωτικές δαπάνες: η νέα πραγματικότητα της ΕΕ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)














































![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442