Οκτώ αιώνες σταυροφοριών στο πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Οκτώ αιώνες μύθων και ιστορίας διατρέχει η έκθεση «Σταυροφορίες: Μύθος και πραγματικότητα», που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στο πολιτιστικό κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς, από τον Πέτρο Τατούλη.
Οκτώ αιώνες μύθων και ιστορίας διατρέχει η έκθεση «Σταυροφορίες: Μύθος και πραγματικότητα», που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στο πολιτιστικό κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς, από τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη.
Ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Τουμαζής σχεδίασε μια εντυπωσιακή καστροπολιτεία, εμπνευσμένη από μεσαιωνικά πρότυπα, όπου παρουσιάζονται 200 εκθέματα από 21 μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.
Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση που έρχεται από την Κύπρο και θα συνεχίσει το ταξίδι της μετά την Ελλάδα στην Ιταλία και τη Μάλτα, συνδιοργανώτριες χώρες μαζί με το Ίδρυμα Πιερίδη της Κύπρου και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός 2000».
Εκκλησιαστικές εικόνες και τοιχογραφίες από την Κύπρο και τη Ρόδο, όπλα των ιπποτών, προσωπογραφίες των Μεγάλων Μαγίστρων του νοσοκομείου των ιπποτών του τάγματος του Αγίου Ιωάννη και ισλαμικά αντικείμενα που μαρτυρούν την πολιτισμική σχέση Ανατολής – Δύσης είναι μερικά από τα εκθέματα.
Η έκθεση εστιάζει στην επίδραση των σταυροφοριών στους πολιτισμούς της Μεσογείου, ξεκινώντας από τον 11ο αιώνα και καταλήγοντας τη χρονιά της κατάργησης του τάγματος των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, το 1798.
Συμπληρωματικά λειτουργεί και έκθεμα πολυμέσων, που ανέπτυξε για λογαριασμό της έκθεσης το ΙΜΕ, με ψηφιακές εικόνες πραγματικών αντικειμένων, ψηφιακούς χάρτες, κείμενα και άλλα δισδιάστατα στοιχεία.
Επαινώντας την προσπάθεια και το έργο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο κ. Τατούλης χαιρέτισε την έκθεση και για τη «νέα μουσειακή αντίληψη» με την οποία έχει στηθεί, αλλά και τονίζοντας ότι η περίοδος των σταυροφοριών «είναι ουσιαστικά άγνωστη στη χώρα μας» και πώς πρόκειται για μια περίοδο που «έχει ουσιαστικά βασανίσει τους ιστορικούς, και ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους πολίτες».