Μακεδονικό τάφο από τα τέλη του 4ου π.Χ. αι. ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι
Έναν ακόμη μακεδονικό τάφο «έκρυβε» η περιοχή των Λευκαδίων της Ημαθίας, τον οποίο αποκάλυψε πρόσφατα και εντελώς τυχαία η αρχαιολογική σκαπάνη. Ο τάφος, που χρονολογείται στα τέλη του 4ου - αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα, είναι διθάλαμος με διαστάσεις 6,50χ4,10 μέτρων.
38
Έναν ακόμη μακεδονικό τάφο «έκρυβε» η περιοχή των Λευκαδίων της Ημαθίας, τον οποίο αποκάλυψε πρόσφατα και εντελώς τυχαία η αρχαιολογική σκαπάνη. Ο τάφος, που χρονολογείται στα τέλη του 4ου – αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα, είναι διθάλαμος με διαστάσεις 6,50χ4,10 μέτρων.
Το οικοδόμημα βρέθηκε συλημένο κατά τις εργασίες αναμόρφωσης του γειτονικού περίφημου «τάφου της Κρίσεως», που εκτελούνται από την ΙΖ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Τα στοιχεία που δεν εκλάπησαν (π.χ. χρυσές χάντρες από περιδέραιο) οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι η ταφή ήταν γυναικεία. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν πήλινα αγγεία και μυροδοχεία, καθώς και ένα κουτί διακοσμημένο με όστρεα που χρησιμοποιούνταν ως κοσμηματοθήκη.
Ο διθάλαμος χώρος φέρει καμαρωτή οροφή και η πρόσοψη του είναι αρχιτεκτονικά διαμορφωμένη με κίονες ιωνικού ρυθμού.
Στην ίδια περιοχή βρέθηκαν διαλυμένα ταφικά μνημεία ακόμα και από την εποχή της τουρκοκρατίας -ένδειξη ότι η ταφική χρήση της περιοχής είχε μια συνέχεια αιώνων.
Με το νέο ταφικό μνημείο αυξάνεται, σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΙΖ Εφορείας Μαρία Ακαμάτη, ο περιορισμένος αριθμός των γνωστών μέχρι σήμερα μακεδονικών τάφων με ιωνική πρόσοψη, ενώ αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες ενισχύουν την πρωιμότητα του σε σχέση με άλλους τάφους της ίδιας ομάδας. Παράλληλα προσφέρονται νέα στοιχεία για τη χωροθέτηση των ταφικών μνημείων στους ταφικούς τύμβους και επιβεβαιώνεται η ταφική χρήση της συγκεκριμένης περιοχής της αρχαίας Μίεζας από τον 4ο αιώνα μέχρι την εποχή της τουρκοκρατίας.
Η παρουσίαση του νέου ευρήματος γίνεται την Παρασκευή από την αρχαιολόγο Μαρία Ακαμάτη, στο πλαίσιο του 18ου συμποσίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη τη χρονιά που πέρασε. Tο συνέδριο ολοκληρώνεται το Σάββατο στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το μνημείο βρέθηκε σε μικρή απόσταση από την βόρεια πλευρά του αρχαίου δρόμου του γνωστού Τάφου των Λευκαδίων ή «τάφου της Κρίσεως», του εντυπωσιακότερου μακεδονικού τάφου που εντοπίστηκε στην περιοχή και θεωρείται μάλλον πρωιμότερος του.
Ο τάφος των Λευκαδίων ή τάφος της Κρίσεως, όπως ονομάζεται χάρη στη μεγάλη τοιχογραφία που φέρει στην πρόσοψη με τη σκηνή της κρίσης της ψυχής του νεκρού στρατιωτικού που οδηγείται από τον Ερμή στους δικαστές του Κάτω Κόσμου, χρονολογείται στο 275 π.Χ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες παροχές και επιδόματα δεν φορολογούνται – Όσα πρέπει να ξέρετε
- Allianz: Ο κόσμος χωρίς το ΝΑΤΟ – Εξετάζοντας τις πιθανότητες
- Συνταγή: Παραδοσιακή χορτόπιτα
- Συνάντηση Πούτιν με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Σε ποιες περιοχές επιμένει η κακοκαιρία την Πέμπτη – Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι
- Το blueberry είναι superfood (έστω κι αν δεν του φαίνεται)
- Σοβαρές παθήσεις στον εγκέφαλο προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση
- Τα μυστικά της συνταξιοδότησης για γονείς ανηλίκων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)



















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442