Λούτνικ: Ο βασικός δασμός 10% θα παραμείνει για το «άμεσο μέλλον»
«Περιμένουμε να τεθεί σε ισχύ ένας βασικός δασμός 10% για το άμεσο μέλλον», είπε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ
Ο βασικός δασμός 10% στις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ από άλλες χώρες είναι πιθανό «να ισχύσει για το προσεχές μέλλον», είπε ο υπουργός Εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις προθέσεις της κυβέρνησης.
«Περιμένουμε να τεθεί σε ισχύ ένα βασικό τιμολόγιο 10% για το άμεσο μέλλον», είπε ο Λούτνικ στο CNN.
Ο υπουργός Εμπορίου ισχυρίστηκε ότι το αυξημένο κόστος θα το επωμιστούν οι επιχειρήσεις και οι χώρες, και όχι οι καταναλωτές.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNBC, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν ήδη να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει κάνει βουτιά τις εβδομάδες που ακολούθησαν τις προεδρικές ανακοινώσεις της 2ας Απριλίου για τους σαρωτικούς δασμούς.
«Η δουλειά των επιχειρήσεων είναι να προσπαθούν να πουλήσουν στον αμερικανό καταναλωτή και τα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα δεν θα έχουν αυτόν το δασμό, επομένως οι ξένοι θα πρέπει επιτέλους να ανταγωνιστούν», είπε ο Λούτνικ.
Ο Τραμπ
Τα σχόλιά του ακολούθησαν τις δηλώσεις του Τραμπ ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε πει από τον Λευκό Οίκο ότι ο δασμός 10% πιθανότατα θα είναι το κατώτατο σημείο για τις εμπορικές συμφωνίες και το ποσοστό θα μπορούσε να είναι «πολύ υψηλότερο» για ορισμένες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο βασικός δασμός 10% εξακολουθεί να ισχύει για τα περισσότερα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το βασικό 10% για προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα «χαμηλό» ποσοστό. Εκαναν μια καλή συμφωνία», είπε ο Τραμπ για το Ηνωμένο Βασίλειο. «Μερικές χώρες θα έχουν πολύ υψηλότερους δασμούς επειδή έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα», πρόσθεσε.
Πηγή: ΟΤ
- Ιράν: Την κατάληψη του νησιού Χαργκ εξετάζει ο Τραμπ – Η επιχείρηση θα απαιτούσε χερσαίες δυνάμεις
- Οπαδοί της Ροσάριο πέταξαν φουσκωτές κούκλες με φανέλες της Νιούελς στο γήπεδο (vid)
- Όσκαρ 2026: Λίγες εκπλήξεις, πολλά Τιμοτέ Σαλαμέ αστεία και ένας safe δρόμος
- Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά
- Υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ: Κίνημα… χωρίς κινηματίες!
- Λαμία: 27χρονη μητέρα τριών παιδιών σκοτώθηκε σε τροχαίο
- Ο Κομπανί δεν έχει τερματοφύλακες – Η Μπάγερν «ξέμεινε» και ετοιμάζει 16χρονο για το Champions League
- Γιατί η πρόσβαση στην αντισύλληψη παραμένει άνιση στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 16.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/davide-venturelli-lh0mqRUCrok-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442