Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Νέο ισχυρό αντιβιοτικό ανακαλύφθηκε στον κήπο ερευνητή

Νέο ισχυρό αντιβιοτικό ανακαλύφθηκε στον κήπο ερευνητή

Το νέο αντιβιοτικό ευρέος φάσματος θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό όπλο κατά της μικροβιακής αντοχής.

Ένα ταπεινό βακτήριο που κανονικά ζει στο χώμα διαπιστώθηκε ότι παράγει ένα μόριο με ισχυρή μικροβιοκτόνο δράση, ικανό να σκοτώνει μικρόβια που έχουν αναπτύξει αντοχή σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Το νέο αντιβιοτικό δείχνει ασφαλές για τον άνθρωπο και θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό όπλο κατά της μικροβιακής αντοχής, η οποία έπαιξε ρόλο σε 1,1 εκατομμύρια θανάτους το 2021. Μέχρι το 2050, το νούμερο προβλέπεται να εκτιναχθεί στα 1,9 εκατομμύρια.

«Η κρίση της αντοχής στα αντιβιοτικά αποτελεί υπαρξιακή κρίση για την ιατρική» σχολίασε o Γκάρι Ράιτ του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στον Καναδά, μέλος της ομάδας που υπογράφει την ανακάλυψη στο περιοδικό Nature.

Ο Ράιτ και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δείγματα χώματος με την ελπίδα ότι θα ανακάλυπταν μικρόβια που παράγουν ισχυρά αντιβιοτικά για την άμυνά τους έναντι άλλων βακτηρίων.

Τα μικρόβια των δειγμάτων καλλιεργήθηκαν σε τρυβλία Πετρί και εκτέθηκαν στο βακτήριο Echerichia coli, συχνή αιτία λοιμώξεων στον άνθρωπο.

Ισχυρή μικροβιοκτόνος δράση παρατηρήθηκε σε ένα δείγμα που προήλθε από τον κήπο ενός τεχνικού εργαστηρίου και περιείχε ένα άγνωστο ως τώρα βακτήριο του είδους Paenibacillus.

Τα εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι το συγκεκριμένο μικρόβιο παράγει ένα μόριο σε σχήμα βρόχου που συνδέεται στα βακτηριακά ριβοσώματα, τις κυτταρικές δομές που παράγουν πρωτεΐνες με βάση τις οδηγίες του DNA.

Τα ριβοσώματα θεωρούνται ιδανικοί στόχοι για νέα αντιβιοτικά καθώς η ανάπτυξη αντοχής είναι πιο απίθανη.

Το νέο αντιβιοτικό, το οποίο οι ερευνητές ονόμασαν λαριοκιδίνη, διαπιστώθηκε ότι παρεμβαίνει στη λειτουργία του ριβοσώματος και οδηγεί στην παραγωγή ελαττωματικών πρωτεϊνών, οι οποίες είναι είτε άχρηστες είτε επιβλαβείς για τα βακτήρια.

Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η λαριοκιδίνη πράγματι αναστέλλει την ανάπτυξη μιας ποικιλίας βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων στελεχών με αντοχή σε πολλά άλλα αντιβιοτικά.

Η λαριοκιδίνη χορηγήθηκε επίσης σε ποντίκια που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος C0286 του βακτηρίου Acinetobacter baumannii,  το οποίο είναι ανθεκτικό ακόμα και στις καρβαπενέμες, αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής.

Όλα τα ποντίκια που έλαβαν λαριοκιδίνη επέζησαν, ενώ τα πειραματόζωα στα οποία δεν χορηγήθηκε αντιβιοτικό πέθαναν από τη λοίμωξη εντός 48 ωρών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο