Συρία: Απαραίτητη η άρση των κυρώσεων για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες, λέει ο Τζολάνι στη Βρετανία
Ο αλ Τζολάνι ζήτησε από τη Βρετανία να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Συρίας και «αναφέρθηκε στη σημασία της αποκατάστασης των σχέσεων» ανάμεσα στη Δαμασκό και το Λονδίνο.
Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι τόνισε χθες Δευτέρα σε βρετανούς διπλωμάτες στη Δαμασκό πως θεωρεί απαραίτητη την άρση των διεθνών κυρώσεων για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες έπειτα από 13 χρόνια πολέμου, μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Συρία από συμμαχία ισλαμιστικών παρατάξεων με κυρίαρχη τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ – ΧΤΣ (στη φωτογραφία του Reuters/Mina Kim, επάνω, Σύροι με σημαίες της αντιπολίτευσης στο κέντρο του Λονδίνου).
«Ανάγκη ν’ αρθούν όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία»
Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με διπλωμάτες της Βρετανίας, ο Αχμαντ αλ Σάρα —το πραγματικό του όνομα, το οποίο χρησιμοποιεί δημόσια πλέον μετά την ανατροπή του τέως προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ νωρίτερα αυτόν τον μήνα— «αναφέρθηκε στη σημασία της αποκατάστασης των σχέσεων» ανάμεσα στη Δαμασκό και το Λονδίνο.
Παράλληλα «υπογράμμισε την ανάγκη ν’ αρθούν όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των σύρων προσφύγων στη χώρα τους», ανέφερε η συμμαχία του μέσω Telegram, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο Τζολάνι δήλωσε, επίσης, πως οι ένοπλες παρατάξεις θα «διαλυθούν» και οι μαχητές τους θα ενταχθούν στον στρατό της νέας εξουσίας.
«Οι παρατάξεις θα διαλυθούν κι οι μαχητές θα προετοιμαστούν να ενταχθούν στις τάξεις του υπουργείου Αμυνας», προσεχώς «όλοι θα υπόκεινται στον νόμο», τόνισε.
Να «αποχωρήσουν» οι Ρώσοι
Χθες έγινε γνωστό από την Κάγια Κάλας, τη νέα Υπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, ότι ορισμένες χώρες της Ενωσης επιθυμούν η νέα ηγεσία που εγκαταστάθηκε στη Δαμασκό να κλείσει τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε ότι η ΕΕ θα θέσει το ενδεχόμενο κλεισίματος των ρωσικών βάσεων στη Συρία στη νέα ηγεσία της χώρας, καθώς ορισμένοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι πρέπει να αποχωρήσουν.
- Σουδάν: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα δεινά γυναικών και κοριτσιών εννιά χώρες του ΣΑ του ΟΗΕ
- Αλβανία: Επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση κατά της διαφθοράς στα Τίρανα
- Τραμπ: Θα ήταν σοφό για τον Μαδούρο να φύγει – Μαδούρο: Θα τα πήγαινε καλύτερα ο Τραμπ αν κοιτούσε τη χώρα του
- Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει όλα τα μεγάλα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας, για «λόγους εθνικής ασφαλείας»
- Κολομβία: Drones θα ψεκάσουν με γλυφοσάτη φυτείες κόκας, υπό την πίεση των ΗΠΑ
- Ουκρανία: Νέα ρωσική επίθεση στην Οδησσό – Στο στόχαστρο πλοίο και λιμενικές υποδομές
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Αν ταξιδέψετε…
- Στο στόχαστρο η Binance για λειτουργία ύποπτων λογαριασμών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 23.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/samuel-quek-1YzWh7ZrJlA-unsplash-1-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442