Φαράγγι της Σαμαριάς: «Πρέπει να αποδεχθούμε ότι πρόκειται για ένα μέρος υψηλού κινδύνου», λέει ο Ευθ. Λέκκας
Γιατί δεν είχε κλείσει το Φαράγγι της Σαμαριάς την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου όταν και τραυματίστηκε θανάσιμα η 35χρονη πεζοπόρος; - Η εξήγηση του Ευθύμιου Λέκκα
Αυτοψία θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), στο Φαράγγι της Σαμαριάς, μετά την τραγωδία με τον θανάσιμο τραυματισμό 35χρονης πεζοπόρου την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που χρειάζεται να κλείσει το Φαράγγι της Σαμαριάς
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε στην ΕΡΤ σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει στο φαράγγι μετά τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις.
Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε τις πολλαπλές καταπτώσεις και κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σε μεγάλο μήκος του φαραγγιού, τονίζοντας ότι παρόμοια φαινόμενα είχαν καταγραφεί και πέρυσι, στις 18 Αυγούστου, εξαιτίας ενός ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Παλαιόχωρας.
«Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στο φαράγγι μετά την έντονη βροχόπτωση που είχαμε χθες το μεσημέρι», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Εξήγησε ότι, ενώ πέρυσι οι κατολισθήσεις πυροδοτήθηκαν από σεισμική δόνηση, φέτος η αιτία είναι οι σφοδρές βροχοπτώσεις.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς.
Κορυφαίο από άποψη ομορφιάς, αλλά και επικίνδυνο το Φαράγγι της Σαμαριάς
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε τη φυσική ιστορία των φαραγγιών της νότιας Κρήτης, επισημαίνοντας ότι σχηματίζονται από έντονα γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι κατολισθήσεις, η διάβρωση και η σεισμική δραστηριότητα. «Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το κορυφαίο φαράγγι από άποψη ομορφιάς και ενδιαφέροντος, αλλά θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι πρόκειται για ένα μέρος υψηλού κινδύνου», υπογράμμισε.
Σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες για να μειωθεί η έκθεση των επισκεπτών στον κίνδυνο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την έκθεση και η δική μας επίσκεψη είχε ως στόχο να εντοπίσουμε τα τρωτά σημεία κατά μήκος των πρανών του φαραγγιού», σημείωσε. Συνεργάζεται στενά με τον φορέα που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαραγγιού για την εφαρμογή περαιτέρω δράσεων.
Γιατί δεν είχε κλείσει την Τετάρτη το φαράγγι
Το φαράγγι παραμένει κλειστό, καθώς το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρούν συχνά σε κλεισίματα όταν υπάρχουν έντονα φαινόμενα. «Χθες το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό και σχεδόν ακραίο, αλλά δεν υπήρχε προειδοποίηση στη γενική πρόγνωση», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Σημείωσε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως η έντονη βροχόπτωση, είναι δύσκολα προβλέψιμα, ειδικά όταν πρόκειται για τοπικά φαινόμενα που δημιουργούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας και την εξάτμιση.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των επισκεπτών και της λήψης των κατάλληλων μέτρων. «Όταν ο κίνδυνος υπερβαίνει το αποδεκτό επίπεδο, είναι αναγκαίο να προχωράμε στο κλείσιμο του χώρου για την ασφάλεια όλων», κατέληξε.
- Ουκρανία: Ποιοι θα ήταν υποψήφιοι αν γίνονταν τώρα εκλογές – Ποιος θα ήταν το φαβορί
- Οσεάν Ντοντάν: Κορυφαία τενίστρια έκανε αυξητική στήθους και άνοιξε Onlyfans (pics+vids)
- Καμπανάκι Ισραηλινού αναλυτή για Τουρκία: Πρώτη φορά μέλος του ΝΑΤΟ έχει δικό του στρατηγικό «οικοσύστημα»
- «Εύχομαι κανείς να μην περάσει αυτό που έπαθα»: Τι δήλωσε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης για την περιπέτεια της υγείας του
- Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]
- Τραμπ: Κατηγορεί για «προδοσία» τα ΜΜΕ που διερωτώνται για την υγεία του
- Ολυμπιακός: Ανακοίνωσε επίσημα τη συμφωνία του με τον Μόντε Μόρις (vid)
- Αυστρία: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον πρώην μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο για απάτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)












![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442