Γαλλία: Αρνείται πεισματικά να ορίσει κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Αριστεράς ο Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε την πιθανότητα ορισμού κυβέρνησης υπό το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» παρά το γεγονός ότι η συμμαχία κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.
«Μπλόκο» στο σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία του αριστερού μπλοκ από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συντηρεί το πολιτικό αδιέξοδο. Ο χαμένος των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου επικαλέστηκε για την απόφαση του τη «θεσμική σταθερότητα» εκτιμώντας πως μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Αριστεράς θα βρει εμπόδια «από όλες τις άλλες ομάδες που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση» και κάλεσε σε νέο γύρο συνομιλιών την Τρίτη (27/08).
Οι κάλπες του Ιουλίου ανέδειξαν στη νέα Βουλή των 577 εδρών πρώτο κόμμα το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NFP) με περισσότερες από 190 έδρες. Ακολούθησε ο κεντρώος σχηματισμός του Μακρόν με περίπου 160 έδρες και ο ακροδεξιός σχηματισμός της Λεπέν με 140 έδρες.
Νέος γύρος συνομιλιών είναι προγραμματισμένος για την Τρίτη, 27 Αυγούστου
Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται προσηλωμένος στην ιδέα να φρενάρει την «Ανυπότακτη Γαλλία», βασική συνιστώσα του «Νέο Λαϊκού Μετώπου» και καλεί σοσιαλιστές, οικολόγους και κομμουνιστές να «συνεργαστούν με άλλες πολιτικές δυνάμεις».
Οργή στην «Ανυπότακτη» Γαλλία
Η στάση που τηρεί ο Μακρόν έχει εξοργίσει το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Γαλλία με τον συντονιστή του, Μανουέλ Μπομπάρ, να μιλά ανοιχτά για ένα «απαράδεκτο αντιδημοκρατικό πραξικόπημα».
Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζακ Λικ Μελανσόν, έγραψε στο X ότι ο Μακρόν δημιούργησε «μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση» και κάλεσε τους πολίτες και τους πολιτικούς να δώσουν μια «αποφασιστική και ισχυρή απάντηση».
Ο Μακρόν έχει αφήσει τον Γκαμπριέλ Ατάλ ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό καθώς αναζητά ένα πρόσωπο ευρείας υποστήριξης που θα «επιβιώσει» σε μια ψήφο εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, η πίεση είναι μεγάλη, καθώς η προθεσμία για την υποβολή του σχεδίου προϋπολογισμού (2025) απέχει λίγο περισσότερο από ένα μήνα.
Με το κλίμα να μυρίζει «μπαρούτι», ο Μπομπάρ, πριν μια εβδομάδα ανέφερε έριξε «βόμβα» στο τραπέζι υποστηρίζοντας πως θα εξαντλήσει όλα συνταγματικά μέσα που διαθέτει όπως η διαδικασία αποπομπής του προέδρου.
Η διαδικασία προβλέπεται στο άρθρο 68 του Γαλλικού Συντάγματος.
Η σχετική πρόταση πρέπει να κατατεθεί από το ένα δέκατο των βουλευτών και στη συνέχεια να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα.
Με 72 βουλευτές, η «Ανυπότακτη Γαλλία», διαθέτει το ένα δέκατο των βουλευτών, ενώ εκείνοι που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μακρόν αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο των βουλευτών στην Εθνική Συνέλευση.
- Ζέλσον: «Χρειαζόμασταν αυτή τη νίκη, ήμασταν άτυχοι στα προηγούμενα ματς»
- Ουκρανία: Νέο τελεσίγραφο Τραμπ σε Ζελένσκι για το ειρηνευτικό σχέδιο
- Ο μάγος Μουζακίτης «έλιωσε» και τα… χιόνια
- Ζωγράφου: «Κατέβηκα για να ηρεμήσει και άρχισε να με χτυπά» – Ο οδηγός του λεωφορείου περιγράφει τον άγριο ξυλοδαρμό
- «Η ξανθιά είναι νεκρή» – Κοκκινομάλλα Πάμελα Άντερσον και η αλήθεια για το «ψευτορομάντζο» με τον Λίαμ Νίσον
- Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]
- Λανουά: «Έκανε χέρι ο Ζοάο Μάριο και σωστά ακυρώθηκε το γκολ της ΑΕΚ» – vid
- Κικίλιας στη συνάντηση με Γκίλφοϊλ: «Συνεργασία με ΗΠΑ σε θέματα λιμενικών υποδομών, ναυτιλίας και ασφάλειας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)










































![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes7-315x220.jpg)











![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442