Σύνοδος Kορυφής: Γαλλογερμανική πρόταση προκαλεί αναστάτωση
Την ένσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στήριξε η Τζόρτζια Μελόνι, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός αντέδρασε σε γαλλογερμανική πρόταση της τελευταίας στιγμής για τη Στρατηγική Ατζέντα, στη Σύνοδο Κορυφής.
Την αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκάλεσε η γαλλογερμανική πρόταση σημαντικών τροποποιήσεων την τελευταία στιγμή στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας που είχε συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων (στη φωτογραφία του Reuters/Yves Herman, επάνω, οι δημοσιογράφοι περιμένουν τις αφίξεις των ηγετών στη Σύνοδο).
Η παρέμβαση υπέρ της διατήρησης του κειμένου υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα των εταίρων
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, αντέδρασε έντονα εγείροντας θέμα αρχής και θεσμικής διαδικασίας, υπενθυμίζοντας ότι το κείμενο είχε συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων και ζήτησε να μείνει ως έχει.
Η κ. Μελόνι στήριξε αμέσως την πρόταση αυτή και ζήτησε να παραμείνει το κείμενο ως έχει.
Η παρέμβαση υπέρ της διατήρησης του κειμένου χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα των εταίρων, μεταξύ των οποίων της Κύπρου, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας, του Λουξεμβούργου, της Φινλανδίας, της Εσθονίας, της Τσεχίας, της Λιθουανίας και του Βελγίου.
Συμφώνησαν για την πολιτική ηγεσία
Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν, επίσης, για την πολιτική ηγεσία του μπλοκ για τα επόμενα πέντε χρόνια:
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία, ο Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Σαρλ Μισέλ και η Κάγια Κάλας ως Υπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας στη θέση του Ζοζέπ Μπορέλ (περισσότερα εδώ).
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)






















![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442