Υπο όρους η στήριξη της Φον ντερ Λάιεν από το SDP και το FDP
«Όποιος θέλει την στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να υποστηρίζεται από ακροδεξιά κόμματα»
Προϋποθέσεις για να στηρίξουν μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP).
«Όποιος θέλει την στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να υποστηρίζεται από ακροδεξιά κόμματα», δήλωσαν η αρχηγός του SPD Σάσκια Έσκεν και ο γενικός γραμματέας του Κέβιν Κούνερτ. «Πρέπει να είναι σαφές ότι υπάρχει δημοκρατική συναίνεση, δηλαδή ότι δεν διαμορφώνουμε συναίνεση με δεξιούς λαϊκιστές ή φασίστες και μεταφασίστες», δήλωσε και η επικεφαλής της ευρωλίστας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ.
Τι δήλωσε ο Μερτς του CDU
Ο αρχηγός ωστόσο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) «έχει καθήκον» να προτείνει και πάλι την κυρία φον ντερ Λάιεν ως μέλος και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηρώντας την αρχή των «κορυφαίων υποψηφίων».
Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ έκανε λόγο για «πατριωτικό καθήκον» του Όλαφ Σολτς να υποστηρίξει μια Γερμανίδα για την ηγεσία της Επιτροπής.
Οι όροι του Κρίστιαν Λίντνερ
Όρους για την στήριξη της κυρίας φον ντερ Λάιεν έθεσε και ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνον εφόσον η πολιτικός του CDU δεν συνεχίσει την πορεία των προηγούμενων ετών, αλλά υιοθετήσει το πρόγραμμα του κόμματός της, απορρίπτοντας την ανάληψη κοινού χρέους στην ΕΕ και την γενική απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Το FDP, συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2%, κέρδισε χθες πέντε έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον αποκλειστικά την ειρήνη» – Νέες απειλές Τραμπ και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ταΰγετος: «Είχαν κακώσεις και δεν μπορούσανε να περπατήσουν» – Αίσιο τέλος για τους 8 ορειβάτες
- Αγρότες: Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Τσιάρας – «Η κυβέρνηση έχει κάνει τις τελικές της ανακοινώσεις»
- Η Τόνια Σωτηροπούλου αποχαιρετά τον πατέρα της – Η συγκινητική ανάρτησή της
- Θεσσαλονίκη: 38χρονος διέρρηξε 14 οχήματα μέσα σε λίγες ώρες
- Πρώτη κρούση για τον Τσάμπι Αλόνσο: Τον θέλει η Άιντραχτ Φρανκφούρτης
- Εξεταστική – ΟΠΕΚΕΠΕ: Αρνείται να εξετάσει τον Γκόλια η αντιπολίτευση – «Ευτελισμός της διαδικασίας»
- Αισιόδοξος Αμερικανός πρέσβης για Γροιλανδία – Βλέπει τη κρίση σαν ευκαιρία για ΝΑΤΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)




















![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442