Η Κίνα… μονοπωλεί τα νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από γαιάνθρακα
Η Κίνα αντιπροσώπευε το 96% των νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται στην καύση άνθρακα
Στην Κίνα κατασκευάστηκε η συντριπτική πλειοψηφία των νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από γαιάνθρακα στον κόσμο κατά το 2023, καθώς ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας προσπάθησε να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι πολλές άλλες κυβερνήσεις κρατών προσπαθούν να περιορίσουν σταδιακά τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας.
Η Κίνα αντιπροσώπευε το 96% των νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται στην καύση άνθρακα. Επίσης αντιπροσώπευε το 81% των πρόσφατα ανακοινωθέντων έργων και το 68% των σταθμών παραγωγής ενέργειας που εντάχθηκαν στο σύστημα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από το Global Energy Monitor.
Το Πεκίνο επιμένει ότι τα νέα του εργοστάσια άνθρακα θα λειτουργούν μόνο ως εφεδρικά
Το Πεκίνο έχει δρομολογήσει την αύξηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακα μετά από σημαντικές ελλείψεις που καταγράφηκαν στο σύστημα ηλεκτροδότησης τόσο το 2021 όσο και το 2022.
Η Κίνα ακολουθεί τον δικό της δρόμο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της κινούμενη αντίθετη από τη γενική τάση στον δυτικό κόσμο που είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας, καθώς είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.
«Εφεδρικά» τα νέα εργοστάσια
Το Πεκίνο από τη μεριά του επιμένει ότι τα νέα του εργοστάσια άνθρακα θα λειτουργούν μόνο ως εφεδρικά όταν διακόπτεται ή μειώνεται σημαντικά η παραγωγή ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Σημειώνεται δε ότι η Κίνα πρόσθεσε ποσότητες ρεκόρ και των δύο μορφών παραγωγής καθαρής ενέργειας πέρυσι, οδηγώντας σε προσδοκίες ότι η ζήτηση για ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα θε μειωθεί το 2024.
Πηγή: ΟΤ
- Βanda Entopica: Καταγγέλει τον δήμαρχο της Φλώρινας για απειλές, επειδή τραγούδησε Σλάβικα
- Καλιφόρνια: Τρεις νεκρούς άφησε πίσω της η σαρωτική καταιγίδα
- Από τον Φόντεν στον Ρόδρι: Τα «αστέρια» της Premier League που «κατέρρευσαν» χρηματιστηριακά στο 2025 (pic)
- Ιαπωνία: Επίθεση με μαχαίρι σε εργοστάσιο – Τουλάχιστον 15 τραυματίες, συνελήφθη ο δράστης
- Από τα μπαχαρικά μέχρι τον έρωτα, τα πιο τρελά γκάτζετ που έφερε το 2025 στον κόσμο της τεχνολογίας
- Από την UEFA στη Νότια Αμερική: και το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο υιοθετεί το Financial Fair Play
- Άρης Μουγκοπέτρος: Στα δικαστήρια της Τρίπολης μετά τη μήνυση της συζύγου του – «Αισθάνθηκε ότι απειλείται» λέει ο δικηγόρος της
- Havaianas – Και για ποιον λόγο, παρακαλώ, η Δεξιά μποϊκοτάρει τις αγαπημένες σαγιονάρες της Βραζιλίας;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/golden-visa-768x516-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)





















































![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ot_golden_visa24_1-1200x703-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442