Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΑΠΕ: Η πράσινη ενέργεια ετοιμάζεται να εκθρονίσει τον γαιάνθρακα

ΑΠΕ: Η πράσινη ενέργεια ετοιμάζεται να εκθρονίσει τον γαιάνθρακα

Ακόμα και στην Κίνα, η οποία είναι πρώτη σε εκπομπές άνθρακα, οι ΑΠΕ μπορεί να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης στο μέλλον.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να εκθρονίσουν το 2025 το ρυπογόνο ορυκτό κάρβουνο ως πρώτη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Οι ΑΠΕ, με πρώτη την ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά, αναμένεται να καλύπτουν τότε το πάνω από ένα τρίτο της ηλεκτροπαραγωγής. Το μερίδιό τους θα αυξηθεί από το 30% του το 2023 στο 37% το 2026, εκτιμά η έκθεση Ηλεκτρική Ενέργεια 2024.

Τα επόμενα χρόνια η πράσινη ενέργεια θα καλύψει την αύξηση της ζήτησης στις προηγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Κίνα, στην οποία αντιστοιχεί σήμερα το ήμισυ της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής από γαιάνθρακα. Παραμένουν ωστόσο αβεβαιότητες όσον αφορά τις βροχοπτώσεις και τον αντίκτυπό τους στα φράγματα, την εξέλιξη της οικονομικής ανάκαμψης και τη ζήτηση, επισημαίνει η έκθεση.

Οι εκπομπές CO2 της ηλεκτροπαραγωγής ξεπέρασαν το σημείο κυρύφωσης και κυμαίνονται γύρω στους 13 δισ. τόνους το χρόνο (IEA)

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διάδοση των ΑΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της χρήσης γαιάνθρακα σε λιγότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από γαιάνθρακα αναμένεται να μειώνεται κατά μέσον όρο κατά 1,7% ανά έτος ως το 2026, αύξηση 1,6% το 2023, κυρίως χαμηλής υδροηλεκτρικής παραγωγής σε Ινδία και Κίνα.

Την ίδια ώρα, η κατασκευή σταθμών που λειτουργούν με λιγότερο ρυπογόνο φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί «ελαφρά» τα τρία επόμενα χρόνια, κατά περίπου 1% ετησίως.

Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται ως το 2025 να ξαναφτάσει στα επίπεδα του 2021, με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στη Γαλλία, την επαναλειτουργία αντιδραστήρων στην Ιαπωνία και την έναρξη λειτουργίας νέων στην Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.

Ακόμα, η έκθεση επισημαίνει ότι οι ενεργειακές ανάγκες των κέντρων δεδομένων, ιδιαίτερα τώρα με τη διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης, ευθύνονται για την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια σε κάποιες περιοχές, με τη συνολική κατανάλωση να προβλέπεται να διπλασιαστεί στις 1.000 Twh (τεραβατώρες) έως το 2026.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024