Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
EE: Σχέδιο 584 δισ. ευρώ για την επισκευή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

EE: Σχέδιο 584 δισ. ευρώ για την επισκευή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

Στόχος να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή μετάβαση

Ένα φιλόδοξο σχέδιο ύψους 584 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο προβλέπει την επισκευή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, ώστε να είναι έτοιμα να χειριστούν την αναμενόμενη εισροή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου, το οποίο επικαλείται το Bloomberg News, η εκτελεστική εξουσία του μπλοκ αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα το όραμά της να τονώσει τις επενδύσεις στη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης, ιδιαίτερα σε διασυνοριακές συνδέσεις για την καλύτερη ενσωμάτωση υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μια δέσμευση για επιτάχυνση της αδειοδότησης και μια έκκληση για νέα χρηματοδοτικά μέσα, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι νέες προκλήσεις

«Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης αντιμετωπίζουν νέες και σημαντικές προκλήσεις», αναφέρεται στο προσχέδιο του εγγράφου, το οποίο υπόκειται σε αλλαγές. «Θα χρειαστεί να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση που συνδέεται με την καθαρή κινητικότητα, τη θέρμανση και την ψύξη, την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας και την έναρξη της πράσινης παραγωγής υδρογόνου».

Μεγάλες πιέσεις

Τα δίκτυα μεταφοράς αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση τα επόμενα χρόνια, καθώς τα κράτη μέλη διαθέτουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια να φτάνουν συνήθως στο μέγιστο της δυναμικότητας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και του έτους. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για όλο και πιο «έξυπνα» δίκτυα που μπορούν να ενσωματώνουν λύσεις αποθήκευσης, όπως μπαταρίες, ώστε η ισχύς να ρέει όπου και όταν χρειάζεται περισσότερο.

Το προσχέδιο του εγγράφου υπογραμμίζει ότι το 40% των δικτύων διανομής της ηπείρου είναι ηλικίας άνω των τεσσάρων δεκαετιών. Η κατανάλωση ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2030.

Το σχέδιο στοχεύει επίσης να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια των δικτύων εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024