Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πράσινη ενέργεια, PPAs και ηλεκτροκίνηση μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην αγορά της ενέργειας

Πράσινη ενέργεια, PPAs και ηλεκτροκίνηση μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην αγορά της ενέργειας

Ο ΗΡΩΝ δίνει δυναμικό παρόν σε όλες τις εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο με στρατηγικές συμφωνίες και προτάσεις για μικρούς και μεγάλους καταναλωτές.

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Διευθυντή Πωλήσεων του ΗΡΩΝΑ, κ. Κώστα Καλογιάννη και τον Διευθυντή Διαχείρισης Ενέργειας Κώστα Μπασλή, μάθαμε για τα νεότερα από τον χώρο της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (τα γνωστά πλέον PPAs) σε Ελλάδα και Ευρώπη, το πολλά υποσχόμενο ευρωπαϊκό έργο INEEXS που θα ωφελήσει μοναδικά τη χώρα μας, το μέλλον της μετακίνησης και φυσικά τις ενεργειακές επιλογές που υπάρχουν σήμερα στην αγορά. Αναλυτικότερα, από τους ίδιους παρακάτω.

Ποιες εξελίξεις αναμένονται από την υπογραφή των νέων συμβάσεων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs) του ΗΡΩΝΑ με τη ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.; Ποιος θα είναι ο ρόλος της Optimus Energy;

Κ.Μ.: Με την υπογραφή των μακροχρόνιων συμβάσεων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs) με την ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε, ο ΗΡΩΝ εδραιώνει τον ρόλο του ως πρωτοπόρου και κορυφαίου αγοραστή καθαρής πράσινης ενέργειας από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η ηγετική δραστηριοποίηση του ΗΡΩΝΑ στον τομέα αυτό άρχισε ήδη από το 2021, προτού ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση, με την υπογραφή αντίστοιχων μακροχρόνιων συμφωνιών αγοράς ενέργειας με έργα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και την ταυτόχρονη διάθεση της αγοραζόμενης ενέργειας σε τελικούς καταναλωτές, τόσο εμπορικούς/βιομηχανικούς,  όσο και οικιακούς. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω των σχετικών εμπορικών προϊόντων που έχουν την μορφή εταιρικών (corporate) PPAs στην περίπτωση εμπορικών/βιομηχανικών καταναλωτών και του καινοτόμου, σε παγκόσμια κλίμακα, προγράμματος ΗΡΩΝ ΕΝ.Α στην περίπτωση οικιακών καταναλωτών, ο ΗΡΩΝ κατόρθωσε στην πράξη να παρέχει καίρια στήριξη και προστασία σε αυτούς τους πελάτες του απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, πριν ακόμη δρομολογηθούν οι πολύπλευρες παρεμβάσεις της Πολιτείας στην κατεύθυνση αυτή.

Με αποδεδειγμένη και δεδομένη πλέον την οικονομική αξία τέτοιων λύσεων για τους καταναλωτές ενέργειας, οι νέες συμφωνίες του ΗΡΩΝΑ με τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., μέσω των οποίων διασφαλίστηκε η οικονομική βιωσιμότητα, η χρηματοδότηση και η κατασκευή τους στην περιοχή των πρώην λιγνιτορυχείων Αμυνταίου, αναμένεται να διευρύνουν σημαντικά την προσφορά corporate PPAs από τον ΗΡΩΝΑ, ικανοποιώντας την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση τέτοιων λύσεων από τους εμπορικούς/βιομηχανικούς καταναλωτές. Τα σημαντικά οφέλη ενός PPA  για τον καταναλωτή δεν περιορίζονται μόνο στην προστασία του από την μεταβλητότητα και αύξηση των ενεργειακών τιμών. Περιλαμβάνουν επίσης το «κλείδωμα» για πολλά χρόνια ενός όντως εξαιρετικά χαμηλού και ανταγωνιστικού κόστους προμήθειας ενέργειας, καθώς οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί είναι εδώ και καιρό η τεχνολογία με το μικρότερο μακροχρόνιο μεταβλητό κόστος παραγωγής, αλλά και την διασφάλιση πράσινης ενέργειας για τον καταναλωτή, καθώς το PPA περιλαμβάνει και την μεταβίβαση σε αυτόν των σχετικών Εγγυήσεων Προέλευσης της ενέργειας, μέσω των οποίων πιστοποιείται επίσημα η «πράσινη» και καθαρή προέλευση της ενέργειας που καταναλώνει.

Με βάση το παραπάνω τρίπτυχο της προμήθειας πράσινης ενέργειας, διασφάλισης χαμηλού και ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας, και μακροχρόνιας σταθερότητας και προστασίας από την μεταβλητότητα των τιμών των ενεργειακών αγαθών που προσφέρει ένα PPA στον τελικό καταναλωτή, και σε συνδυασμό με σημαντικές συμφωνίες μεγάλου μεγέθους όπως αυτές με την ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο ΗΡΩΝ κινείται στρατηγικά, με στόχο να μεταφέρει τα σχετικά οφέλη στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πελατών του και για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ρόλος της Optimus Energy Α.Ε., εταιρείας του ομίλου ΗΡΩΝ και μεγαλύτερου Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ) στην Ελλάδα. Η Optimus Energy, που  εκπροσωπεί σήμερα ενεργά ένα χαρτοφυλάκιο 2400 σταθμών ΑΠΕ και ισχύος περίπου 3 GW, αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα για την σύναψη PPA, καθώς προσφέρει στον παραγωγό ΑΠΕ μακροχρόνια σταθερότητα και ορατότητα για το κόστος της πάγιας υποχρέωσής του για την συμμετοχή του σταθμού του στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με την συμβολή της Optimus Energy και την σύναψη σχετικής μακροχρόνιας συμφωνίας με τον παραγωγό ΑΠΕ, δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πακέτο PPA, το οποίο καλύπτει με διαφάνεια όλες τις πηγές εσόδων και εξόδων του σταθμού ΑΠΕ, καθιστώντας δυνατή την χρηματοδότησή του από τα τραπεζικά ιδρύματα. Με τον τρόπο αυτό εξάλλου η Optimus Energy συνέβαλε καταλυτικά στην ολοκλήρωση των συμφωνιών PPA μεταξύ του ΗΡΩΝΑ και της ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, καινοτομώντας μάλιστα μέσω της προσφοράς και υπογραφής των πρώτων μακροχρόνιων συμβάσεων προσφοράς υπηρεσιών ΦοΣΕ ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Το πολλά υποσχόμενο έργο INEEXS (“Innovative Energy (Efficiency) Service Models for Sector Integration via Blockchain”) της ΕΕ θα αναπτυχθεί αρχικά σε τέσσερα διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ, ένα εκ των οποίων και η Ελλάδα. Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να επωφεληθεί η ελληνική αγορά ενέργειας και ποια θα είναι η θέση του ΗΡΩΝΑ σε αυτό;

Κ.Μ.: Στον ΗΡΩΝΑ δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που προσβλέπουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ελαχιστοποίησης του ανθρακικού αποτυπώματος των πελατών του. Με τη συμμετοχή του σε 10 Ευρωπαϊκά Έργα Horizon, ένα εκ των οποίων είναι και το INEEXS, καθώς και σε ένα Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και σε συνεργασία με Εταίρους από τον Ακαδημαϊκό χώρο, τον χώρο της Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας, το οικοσύστημα των εγχώριων start-up εταιρειών και ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, ο ΗΡΩΝ έχει ήδη αναπτύξει και δοκιμάζει πιλοτικά, εργαλεία τα οποία δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα ελέγχου την κατανάλωσης του, τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτροκίνησης, όσο και στο φυσικό αέριο.  Στόχος του ΗΡΩΝΑ είναι η μετεξέλιξη των εργαλείων αυτών σε υπηρεσίες οι οποίες θα επιτρέπουν στον καταναλωτή να γνωρίζει πώς κατανέμεται η κατανάλωση στις διάφορες συσκευές, και πώς η κατανάλωση αυτή μπορεί να μειωθεί, εάν επιλέξει να ακολουθήσει τις εξατομικευμένες  συμβουλές εξοικονόμησης που θα του παρέχονται.

Ειδικά για το Πρόγραμμα INEEXS, το όφελος για την ελληνική αγορά ενέργειας αναμένεται να είναι καθοριστικό, καθώς μέσω αυτού ο ΗΡΩΝ θα υλοποιήσει εμπορικές λύσεις για τους πελάτες φυσικού αερίου, οι οποίες θα βασίζονται στην σύνδεση των αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσονται από τους εταίρους του Προγράμματος με την αγορά ενέργειας, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης των ατομικών λεβήτων φυσικού αερίου και επομένως την εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους για τους καταναλωτές.

Η ηλεκτροκίνηση αν και βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο στη χώρα μας, φαίνεται να κερδίζει το ενδιαφέρον τόσο των εταιρειών όσο και των καταναλωτών. Ποιες κινήσεις θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική ανάπτυξή της και ποιος είναι ο ρόλος που θα παίξει ο ΗΡΩΝ στο μέλλον την μετακίνησης;

Κ.Κ.: Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μια νέα αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που πλέον ανεβάζει ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς τόσο οι κρατικές και ευρωπαϊκές οδηγίες πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και οι κατασκευαστές οχημάτων έχουν προσχεδιάσει και υλοποιούν τη μετάβαση αυτή για τα προϊόντα τους. Για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας η ανάπτυξη αυτή θα επιφέρει αναπόφευκτά μεγαλύτερο όγκο ενέργειας προς διάθεση. Για να συμβεί όμως αυτό και ταυτόχρονα οι χρήστες/οδηγοί να μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα επαναφόρτισης όπου απαιτηθεί, θα πρέπει να δημιουργούν οι κατάλληλες υποδομές επαναφόρτισης, τόσο σε διασπορά όσο και σε πλήθος. Τέτοιες υποδομές καλούνται να αναπτύξουν σίγουρα όσες εταιρείες ήδη παρέχουν υπηρεσίες εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών αλλά ταυτόχρονα και όσες εταιρείες παρέχουν ενέργεια σε καταναλωτές, όπως ο ΗΡΩΝ.

Το ζήτημα για αυτήν την ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών στους χρήστες ηλεκτροκίνησης είναι η ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών επαναφόρτισης. Η ανάπτυξη των υποδομών είναι το κομβικό σημείο για την προσφορά όλο και περισσότερων υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης στην αγορά. Θα χρειαστεί λοιπόν να σχεδιαστούν/δοθούν τα κίνητρα και οι δυνατότητες χρηματοδότησης στις εταιρείες για την απαραίτητη ανάπτυξη των προώρων ή/και βασικών υποδομών επαναφόρτισης, καθώς η πελατειακή βάση είναι μικρή την παρούσα στιγμή για να δικαιολογήσει μόνο την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο ΗΡΩΝ, ως νέος πάροχος υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, έχει σχεδιάσει στρατηγικά την διείσδυσή στη νέα εποχή των υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης τόσο για ιδιωτικούς όσο και δημόσια προσβάσιμους χώρους. Σε λίγο καιρό θα έχουμε περισσότερα να συζητήσουμε σχετικά.

Ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, πράσινη ενέργεια: Τι θα πρέπει να γνωρίζει ένας καταναλωτής ή ένας επιχειρηματίας πριν επιλέξει ποιο ενεργειακό δρόμο θα ακολουθήσει;

Κ.Κ.: Όπως είναι γνωστό τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρατηρηθεί μια εκτόξευση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Μάλιστα η κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2022 προχώρησε στη «Θέσπιση έκτακτων ρυθμίσεων μεταβατικού χαρακτήρα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης» με μέτρα τα οποία, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα θα ισχύσουν μέχρι και το τέλος του 2023.

Σε αυτό το έντονα μεταβαλλόμενα ενεργειακό περιβάλλον, ο ΗΡΩΝ απαντά με μια πληθώρα επιλογών, δίνοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα χάραξης στρατηγικών, στοχεύοντας στη μείωση του ενεργειακού τους κόστους ή και αποτυπώματος.

Ο ΗΡΩΝΑΣ ενώνοντας τις δυνάμεις του με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ,  τη μεγαλύτερη εταιρεία ΑΠΕ της χώρας μας, καινοτόμησε και καθιέρωσε πρώτος στην ελληνική αγορά τα «πράσινα» ιδιωτικά PPAs. Τα PPAs συνάπτονται ανάμεσα στον ΗΡΩΝΑ και τις επιχειρήσεις διασφαλίζοντας παράλληλα σε αυτές πρόσβαση σε φθηνό και «πράσινο» ρεύμα και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα.

Συγκεκριμένα:

  • Η τιμή των PPA είναι σημαντικά χαμηλότερη από το τρέχον κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ο Β2Β πελάτης εξασφαλίζει μακροχρόνια σταθερότητα τιμής.
  • Δεν απαιτείται εμπλοκή του καταναλωτή στις διαδικασίες επένδυσης και κατασκευής.

Ο ΗΡΩΝ έχει ήδη συνάψει PPAs με 21 μεγάλους καταναλωτές, ανάμεσα τους βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες. Η συνολικής ισχύς που έχει συμφωνηθεί με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανέρχεται στα 50 MW ή 72.500 MWh.

Για τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μία ακόμη πρωτοποριακή και οικονομικά συμφέρουσα επιλογή απέναντι στο υψηλό ενεργειακό κόστος, αποτελεί το αντίστοιχο καινοτόμο προϊόν ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. Το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. αποτελεί ένα μικρής κλίμακας μακροχρόνιο PPA, που είναι διαθέσιμο σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές.

Αναφορικά με το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, ιδιώτες και επαγγελματίες, είτε αυτοί είναι ενοικιαστές ενός ακινήτου είτε ιδιοκτήτες, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι σαν ο πελάτης να έχει ένα φωτοβολταϊκό στην ταράτσα του, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να το έχει ή να πρέπει να το εγκαταστήσει και να το συντηρήσει.

Το φωτοβολταϊκό αυτό το έχει ο ΗΡΩΝ στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιό του, που αποτελείται από πλήθος έργων ΑΠΕ που βρίσκονται ανά την Ελλάδα και από τα οποία ο ΗΡΩΝ παραλαμβάνει την ενέργεια που παράγουν. Αυτό που κάνει ο πελάτης είναι να «νοικιάζει» ένα κομμάτι φωτοβολταϊκής ισχύος παραγωγής (ή αλλιώς, «φωτοβολταϊκού στο cloud»). Το κομμάτι που έχει νοικιάσει ο πελάτης παράγει ενέργεια, η ενέργεια αυτή πουλιέται στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, οπότε υπάρχει έσοδο από αυτή την πώληση που μεταφράζεται σε ευρώ. Τα ευρώ αυτά ο πελάτης τα βλέπει ως έκπτωση στο λογαριασμό του, χωρίς να χρειαστεί να προβεί σε καμία ενέργεια εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης πραγματικού φωτοβολταϊκού στη στέγη του.

Συνεπώς, όπως γίνεται αντιληπτό, το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α προσφέρει εξαιρετική προστασία έναντι του υψηλού και ευμετάβλητου κόστους του λογαριασμού ενέργειας ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στην Ενεργειακή Ανεξαρτησία των καταναλωτών που θα το επιλέξουν.

Τέλος, όπως είναι γνωστό, ο ΗΡΩΝ προσφέρει λύσεις Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Αυτοπαραγωγής (net-metering) με το κλειδί στο χέρι τόσο σε οικιακούς πελάτες όσο και σε επιχειρήσεις. Σε αυτές τις λύσεις ο ΗΡΩΝ αναλαμβάνει τη μελέτη, την αδειοδότηση, την προμήθεια,  την εγκατάσταση και την λειτουργία των Σταθμών net-metering. Για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, πέραν της χρήσης των διαθέσιμων κρατικών επιδοτήσεων, ο ΗΡΩΝ προσφέρει επιπλέον ευέλικτες λύσεις στους πελάτες του, στοχεύοντας στην εφαρμογή προτάσεων μιας στάσης (one-stop-shop).

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024