Στόλτενμπεργκ: Από το νέο έτος η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας
«Η Άγκυρα δεν θα μπλοκάρει τελικά τη διαδικασία για τις δυο σκανδιναβικές χώρες», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Γενς Στόλντεμπεργκ μίλησε για την επίσημη έγκριση της εισόδου της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναμένει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν επίσημα στο ΝΑΤΟ το νέο έτος, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο DPA.
Παρόλα αυτά, ο Στόλτενμπεργκ δεν ήταν σε θέση να πει πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, ωστόσο, δήλωσε ότι είναι «απολύτως βέβαιος πως η διαδικασία επικύρωσης θα ολοκληρωθεί εγκαίρως». Επιπλέον, κατέστησε έτσι σαφές ότι δεν περιμένει από την Τουρκία «να μπλοκάρει τη διαδικασία εισδοχής για πολύ ακόμη».
Δυσοίωνη η πρόβλεψη Στόλτενμπεργκ – «Η ρωσική επίθεση θα κλιμακωθεί την άνοιξη»
Η στάση της Άγκυρας για την έγκριση των δύο κρατών
Το ανατολικότερο μέλος της αμυντικής συμμαχίας – Τουρκία – έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επικυρώσει τα πρωτόκολλα προσχώρησης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η τουρκική ηγεσία δικαιολογεί τη στάση της με την υποτιθέμενη υποστήριξη των δύο κρατών σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, PKK.
Αλλά υπάρχουν επίσης εικασίες ότι οι εξαγωγές όπλων που έχουν ανασταλεί από τους εταίρους του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 αφού η κυβέρνηση της Άγκυρας αγόρασε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, παρά τις σημαντικές ανησυχίες των εταίρων του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια. Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, φαινόταν ότι η διαμάχη σχετικά με την υποτιθέμενη υποστήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» είχε διευθετηθεί. Ωστόσο, η Τουρκία θεωρεί τώρα ότι οι συμφωνίες που έγιναν τότε δεν έχουν ακόμη τηρηθεί, ιδίως από τη Σουηδία. Η Άγκυρα απαιτεί, μεταξύ άλλων, την έκδοση φερόμενων ως τρομοκρατών.
- Η βιομηχανία του «σκοτεινού τουρισμού»: Γιατί οι νέοι επισκέπτονται τόπους καταστροφής;
- Σχέσεις: Από πότε το dating έχει γίνει τόσο πολύ δύσκολο;
- Από τους δασμούς μέχρι τα Labubu, το 2025 ήταν μία… ιδιαίτερη χρονιά για τη παγκόσμια οικονομία
- Miriam Rodríguez: Η μητέρα που κυνήγησε τους δολοφόνους της κόρης της – Και το πλήρωσε με τη ζωή τη
- Ο Tyler, the Creator έχει ενθουσιαστεί με το κινηματογραφικό του ντεμπούτο – «Μια βουτιά με τα μούτρα σε κάτι καινούργιο»
- Dry January: Αν σκέφτεσαι να κόψεις μαχαίρι το αλκόολ τον πρώτο μήνα του 2026, ξανασκέψου το
- Τι κάνει την ανισότητα να γίνει κοινωνική εξέγερση; Ίσως να είναι το ίντερνετ
- Ναυτιλία: Νέα ευκαιρία για ρεαλιστική μετάβαση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)














![Στα λευκά «ντύθηκε» η Κωνσταντινούπολη την πρώτη ημέρα του χρόνου – Χιονοστιβάδες στην πόλη Βαν [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/konstantinopole-315x220.jpg)
















![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)
































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442