Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: Η περικύκλωση της Ρωσίας περνά από τα Βαλκάνια και τον Καύκασο

ΝΑΤΟ: Η περικύκλωση της Ρωσίας περνά από τα Βαλκάνια και τον Καύκασο

Οπως φαίνεται και στην Ουκρανία αυτοί που συνθλίβονται από τις μάχες των ελεφάντων είναι οι λαοί, γράφει τούρκος αναλυτής, υποδεικνύοντας τα Δυτικά Βαλκάνια και τον Καύκασο ως τις επόμενες εστίες έντασης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Με την πλήρη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το ΝΑΤΟ θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία περικύκλωσης της Ρωσίας από το ανατολικό και το βόρειο μέτωπο.

Βαλκάνια και Καύκασος

Και οι δύο χώρες φαίνεται να έχουν γίνει de facto μέρος του ΝΑΤΟ, αν και οι αντιρρήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται, γράφει ο Γιουτσέλ Οζντεμίρ [Yücel Özdemir ], αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Evrensel (απ’ όπου και η φωτογραφία του Marek Studzinski, επάνω).

Δείτε ακόμα – Ρωσία: Στέλεχος της Δούμας προτείνει την ένταξη της Σερβίας στη Ρωσική Ομοσπονδία

Η αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από μόνη της αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα. Επομένως, η ένσταση της Τουρκίας δεν σημαίνει πολλά πέρα από την παράταση της επίσημης αναγνώρισης.

Στόχος είναι να γίνουν μέλη οι δύο χώρες έως τον Μάιο, με την έγκριση 30 κρατών μελών. Αυτό δείχνει επίσης ότι η Τουρκία έχει λίγους μήνες για να πάρει αυτό που θέλει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Η επόμενη διαδικασία, από την άλλη, θα προχωρήσει με επιτάχυνση προς την ανατροπή και τον έλεγχο των χωρών της Ευρώπης και του Καυκάσου που βρίσκονται σε στενή επαφή με τη Ρωσία.

Οσα εκφράστηκαν στις δύο σημαντικές συνόδους κορυφής που πραγματοποιήθηκαν την προπερασμένη εβδομάδα και στις αρχές της προηγούμενης στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.

«Κόκκινο πανί» η Μολδαβία

Η πρώτη σύνοδος κορυφής αφορούσε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι την προπερασμένη εβδομάδα. Εκτός της Ουκρανίας, στη συνάντηση αυτή προσκλήθηκαν η Μολδαβία, η Γεωργία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η γειτονική στον νότο της Ουκρανίας, Μολδαβία, βρίσκεται στο ραντάρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο ιμπεριαλιστικός διχασμός στη χώρα, όπου είναι σημαντικές και οι φιλορωσικές δυνάμεις, συνεχίζεται εδώ και λίγο καιρό, συνοδευόμενος από έντονη διπλωματική κινητικότητα.

Καταγράφοντας τις εξελίξεις, η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε τη Μολδαβία πολύ κοντά στο δυτικό μέτωπο. Ως αποτέλεσμα, παρευρέθηκε για πρώτη φορά σε συνάντηση του ΝΑΤΟ.

Η Μολδαβία, με πληθυσμό 2,8 εκατομμυρίων, η οποία έγινε υποψήφιο μέλος της ΕΕ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα της «Υπερδνειστερίας».

Αυτή η περιοχή, που κατοικήθηκε αρχικά από ρωσικό πληθυσμό, διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την κεντρική κυβέρνηση, όπως η περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία.

Από αυτή την άποψη, μοιάζει με την προπολεμική Ουκρανία. Εκτιμάται ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι σκληρή εάν μπει στην ατζέντα η ένταξη της Μολδαβίας στο ΝΑΤΟ.

Είναι από τις μελλοντικές πιθανότητες η Υπερδνειστερία, στην οποία ζουν περίπου περίπου 550 χιλιάδες άνθρωποι και δεν συνορεύει με τη Ρωσία, να συνδεθεί μαζί της με δημοψήφισμα.

Η «Υπερδνειστερία» ήταν αυτόνομη περιοχή κατά τη σοβιετική εποχή και δεν υπαγόταν ποτέ απευθείας στον έλεγχο της Μολδαβίας.

Η εστία των Δυτικών Βαλκανίων

Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία προσκλήθηκε στη συνάντηση του ΝΑΤΟ. Ο σερβικός πληθυσμός που ζει στη χώρα έχει ταχθεί ενάντια στην ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση των φιλορωσικών σερβικών δυνάμεων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι μεταξύ των σημαντικότερων στόχων της επόμενης περιόδου.

Αυτή η εικόνα επιβεβαιώθηκε στη σύνοδο κορυφής των Βαλκανίων και της ΕΕ στα Τίρανα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Ολοι οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής, στην οποία τα μη μέλη της Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο προσκλήθηκαν και έστειλαν μήνυμα ενότητας.

Ο Εριχ Ράθφελντερ [Erich Rathfelder], ο οποίος έγραψε ένα άρθρο για την Die Tageszeitung με τίτλο «Η Σερβία πρέπει να αποφασίσει» σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, συνόψισε τον στόχο της ως εξής:

«Στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, τελικά, συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι μόνο η Ρωσία που προσπαθεί να επηρεάσει την περιοχή οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά. Η Κίνα και η Τουρκία συμμετέχουν επίσης έντονα στην περιοχή».

Προειδοποίηση στη Σερβία

Με το επιχείρημα ότι αυτές οι χώρες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη, ο Ράθφελντερ προειδοποιεί τη Σερβία, η οποία αποτελεί «πύλη» της Ρωσίας και επιδρά επίσης στις γειτονικές χώρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο.

Η ΕΕ, η οποία στη Σύνοδο Κορυφής των Τιράνων έστειλε το μήνυμα στη Σερβία να διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, δήλωσε ξεκάθαρα ότι όλες οι σχέσεις, ιδιαίτερα η ένταξη, θα εξαρτηθούν από αυτό.

Ως πρώτο βήμα, ζητήθηκε από τη χώρα να ευθυγραμμίσει την «πολιτική της για τις θεωρήσεις» με την Ε.Ε.

Η Σερβία, η οποία δεν απαιτεί βίζα από τους πολίτες πολλών χωρών, έχει γίνει πρόσφατα ένας από τους ενδιάμεσους σταθμούς για τους αιτούντες άσυλο που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Οι αιτούντες άσυλο που ήρθαν στη Σερβία από την Κεντρική και Βόρεια Αφρική χωρίς βίζα προσπαθούν να περάσουν από εδώ σε χώρες της ΕΕ.

Η εργαλειοποίηση των προσφύγων

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως και ο Ερντογάν, χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτική δύναμη κατά της ΕΕ. Οσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα μεταξύ ΕΕ και Σερβίας, ο Υπατος Αρμοστής της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε μια ενδιαφέρουσα φόρμουλα: «Η Σερβία οφείλει να αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου».

Οι εξελίξεις δείχνουν για άλλη μια φορά ότι ο ιμπεριαλιστικός αγώνας για διχασμό στην Ευρώπη δεν περιορίζεται στην Ουκρανία.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία κάποτε αναφερόταν με κάθε ευκαιρία, σύμφωνα με τα λόγια του Γενικού Γραμματέα Στόλτενμπεργκ, «δεν βρίσκεται στην ατζέντα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Αλλωστε, με την επέκταση του μετώπου κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας, άνοιξε η πόρτα για να περιοριστούν οι σφαίρες επιρροής της Μόσχας.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι κινήσεις της Ρωσίας και της Κίνας να επεκτείνουν τις σφαίρες επιρροής τους στην Ευρώπη, σε διάφορους τομείς, θα οδηγήσουν σε νέες εντάσεις.

Γιατί οι περισσότερες από τις πρωτοβουλίες που ξεκινούν οι ιμπεριαλιστές στο όνομα της «σταθερότητας» καταλήγουν σε αστάθεια. Οπως φαίνεται και στην Ουκρανία αυτοί που συνθλίβονται από τις μάχες των ελεφάντων είναι οι λαοί.

Πηγή: evrensel.net, echedoros-a.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024