Αυτοκίνητο: Από πού ελευθερώνεται η σκόνη την ώρα που οδηγούμε
Κατά το προηγούμενο έτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε σημαντικά χαμηλότερα όρια σωματιδίων σε σχέση με το παρελθόν, αλλά σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες τα συγκεκριμένα όρια θα ήταν αδύνατο να τηρηθούν, τουλάχιστον σε πολλές αστικές περιοχές.
Ανεξάρτητα από το είδος του συστήματος κίνησης ενός αυτοκινήτου, το 85% της λεπτής σκόνης που εκλύεται κατά την οδική κυκλοφορία προκαλείται από τα φρένα, τα ελαστικά ή την τριβή του οδοστρώματος.
Τα μικρότερα σωματίδια σκόνης, τα οποία δύσκολα γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι, έχουν μέγεθος μόνο μερικά μικρόμετρα και επομένως μπορούν εύκολα να εισπνευστούν. Κατά το προηγούμενο έτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε σημαντικά χαμηλότερα όρια σωματιδίων σε σχέση με το παρελθόν, αλλά σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες τα συγκεκριμένα όρια θα ήταν αδύνατο να τηρηθούν, τουλάχιστον σε πολλές αστικές περιοχές.
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει η Audi, έχει να κάνει με αυτή την ρύπανση. Έτσι η γερμανική εταιρεία έχει εξελίξει φίλτρο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα συλλέγει τα μικροσωματίδια από τον περιβάλλοντα χώρο. Κατά τη διάρκεια της αρχικής πιλοτικής φάσης τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις, τόσο κατά την οδήγηση όσο και κατά την διαδικασία φόρτισης.
Δράσεις ευθύνης
Μέσα από αυτή την ενέργεια η γερμανική εταιρεία θέτει τον εαυτό της στο επίκεντρο των προσπαθειών για βιώσιμη κινητικότητα και αναλαμβάνει δράσεις ευθύνης για το περιβάλλον και την κοινωνία. Το συγκεκριμένο φίλτρο τοποθετείται στο εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου, το οποίο έχει πρωταρχικό σκοπό να συλλέγει τα μικροσωματίδια από το περιβάλλον. Η αρχή λειτουργίας του είναι παρόμοια με τα σταθερά συστήματα που χρησιμοποιούνται ήδη σε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης και που ως στόχο έχουν την βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Η εξελιγμένη εκδοχή του εξασφαλίζει την απορρόφηση, πέραν των εκπομπών λεπτών σωματιδίων που παράγει το ίδιο το αυτοκίνητο και των υπολοίπων ακριβώς την ίδια στιγμή που παράγονται.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών για την αποτελεσματικότητα του πρωτοποριακού εγχειρήματος, φάνηκε ότι μετά από πάνω από 50.000 χιλιόμετρα δοκιμών αντοχής με το ηλεκτρικό Audi e-tron τα φίλτρα δεν είχαν καμία αρνητική επίδραση στη λειτουργία του ηλεκτρικού οχήματος, τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και κατά τη διάρκεια της ταχείας φόρτισης. Αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμο για το αέρα, καθώς τα μικροσωματίδια φιλτράρονταν πλήρως σε μια πόλη με υψηλή ρύπανση, όπως είναι η Στουτγάρδη.
Αναλύοντας τον κύκλο ζωής ολόκληρου του συστήματος, φαίνεται ότι το όφελος προς το περιβάλλον ισούται με 14,9 κιλά διοξείδιομτου άνθρακα. Επιπλέον, το ίδιο το φίλτρο αποτελείται από 15% ανακυκλωμένα υλικά και ολόκληρο το σύστημα είναι 60% ανακυκλώσιμο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)
























![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442