Αναβλήθηκε λόγω και του κορονοϊού η αποστολή στον Άρη του ρόβερ της ευρω-ρωσικής αποστολής ExoMars
Μία από τις αιτίες της αναβολής -όχι πάντως η σημαντικότερη- ήταν ο κορονοϊός και οι δυσκολίες που έχει προκαλέσει στις διασυνοριακές μετακινήσεις
Η Ευρώπη και η Ρωσία αποφάσισαν να αναβάλουν για το 2022 την αποστολή στον Άρη του ρομποτικού ρόβερ «Ρόζαλιντ Φράνκλιν» της αποστολής ExoMars, το οποίο προγραμματιζόταν να εκτοξευθεί φέτος το καλοκαίρι από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμο. Μία από τις αιτίες της αναβολής -όχι πάντως η σημαντικότερη- ήταν ο κορονοϊός και οι δυσκολίες που έχει προκαλέσει στις διασυνοριακές μετακινήσεις.
Επειδή το ταξίδι στον Άρη μπορεί να γίνει μόνο όταν οι τροχιές της Γης και του Άρη φέρουν κοντά τους δύο πλανήτες, το επόμενο «παράθυρο ευκαιρίας» ανοίγει το 2022. Μένουν ακόμη να γίνουν αρκετά τεστ δοκιμών, ιδίως όσον αφορά τα αλεξίπτωτα προσεδάφισης, καθώς και το λογισμικό, τα οποία δεν υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθούν έγκαιρα.
Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), όσο και η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roscosmos), εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση για την αναγκαία αναβολή της αποστολής, η οποία αρχικά προγραμματιζόταν για το 2018 και είχε αναβληθεί ήδη μια φορά για το 2020.
Ο γενικός διευθυντής της ESA Γιαν Βέρνερ δήλωσε ότι «θέλουμε να είμαστε 100% βέβαιοι για την επιτυχία της αποστολής. Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας το παραμικρό περιθώριο λάθους». Πάντως παραδέχθηκε, σύμφωνα με το BBC, ότι στην αναβολή συνέβαλε και ο κορονοϊός, «καθώς άνθρωποι από διαφορετικά μέρη στη Ρωσία, στη Γαλλία και στην Ιταλία δεν μπορούν να μετακινηθούν τόσο εύκολα όσο στο παρελθόν. Υπάρχει συνεπώς μια επίπτωση στην αποστολή, αν και δεν θα έλεγα ότι ο κορονοϊός είναι η μοναδική αιτία».
Το ρόβερ «Rosalind Franklin» θα επιχειρήσει να αναζητήσει ίχνη παλαιάς ή τωρινής ζωής στον Άρη.
- Χριστοδουλίδης για βίντεο περί διαφθοράς: Είμαι εδώ, δεν έχω να φοβηθώ οτιδήποτε
- Παζλ για δυνατούς λύτες: Είναι ο Μάρλον Μπράντο ο αληθινός πατέρας του μικρότερου γιου του Μάικλ Τζάκσον;
- «Έφυγε» ο Ρολάν Κουρμπίς που είχε περάσει από τον Ολυμπιακό
- Αρχαίος τάφος στην Τουρκία ίσως φιλοξενούσε συγγενή του βασιλιά Μίδα
- Inside Iran’s Most Dangerous Uprising in Decades
- Ανδρουλάκης: Τεράστιες ευθύνες της ΝΔ για τη Mercosur, το ΠΑΣΟΚ δεν θα τη στηρίξει – Πυρά για ΟΠΕΚΕΠΕ
- Πότε θα γίνει η τελευταία επιστροφή ενοικίου – Ποιους αφορά
- Σέρρες: Εισαγγελική έρευνα μετά τις αναφορές του «Χαμόγελου του Παιδιού» για το οικογενειακό περιβάλλον του 16χρονου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442