ΣΥΡΙΖΑ για Ίμια : Η κυβέρνηση οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν
Να απαντήσει στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τα Ίμια και να ξεκαθαρίσει τι συνέβη ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι απείλησε την ελληνική ηγεσία να μην προβεί σε κατάθεση στεφάνου στα Ίμια, υπονοώντας πως οι κινήσεις του Ορουτς Ρέις συνδέονταν με αυτήν την προοπτική» αναφέρει η Κουμουνδούρου
Να απαντήσει στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τα Ίμια και να ξεκαθαρίσει τι συνέβη ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «σήμερα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι απείλησε την ελληνική ηγεσία να μην προβεί σε κατάθεση στεφάνου στα Ίμια, υπονοώντας πως οι κινήσεις του Oruc Reis συνδέονταν με αυτήν την προοπτική. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του για να τον ευχαριστήσει για τη στάση της Ελλάδας στα Ίμια και “για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα υπόλοιπα νησιά”!».
Περιμένουμε την κυβέρνηση
«Ο ΣΥΡΙΖΑ –τονίζεται στην ανακοίνωση- σε αντίθεση με ό,τι έκανε η ΝΔ στο παρελθόν, δεν πρόκειται να βασιστεί στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Για αυτό το λόγο και περιμένουμε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει επίσημα τι ακριβώς έγινε».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά προκλητικός και αναφερόμενος στα Ίμια υποστήριξε ότι «φέτος δεν υπήρξε κρίση καθώς δεν συνέβη τίποτα από ελληνικής πλευράς».
«Φέτος δεν υπήρξε η κρίση του “Kardak” (όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τα Ιμια). Γιατί; Με τις αντιλήψεις που διατυπώσαμε, είπαμε: Κοιτάξτε, αν υπάρξει η παραμικρή κίνηση στο Kardak, όπως παλαιότερα, η απάντησή μας θα είναι διαφορετική, αλλά αν δεν συμβεί τίποτα στον Kardak από ελληνικής πλευράς, θα δείτε ότι δεν υπάρξει τίποτα ούτε από την πλευρά μας. Σήμερα ο υπουργός Άμυνάς μας, πιθανότατα θα επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, θα τον ευχαριστούσε, όπως φέτος, έτσι και εφεξής, να συνεχιστεί αυτό, τόσο στo Kardak, όσο και στα άλλα νησιά».
Ελαφρότητα
Υπενθυμίζεται ότι ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως την Παρασκευή όπου και συνέβη η παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα επικοινώνησε με το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας να μάθει αν πρόκειται να μεταβεί στα Ίμια ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.
Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται με «αβάσταχτη και πρωτοφανή ελαφρότητα κρίσιμα εθνικά θέματα»
«Πριν λίγες μέρες μας είπαν ότι το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις παρασύρθηκε δυτικά από τον άνεμο, παρόλο που αυτός φυσούσε από τα Βορειοδυτικά» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προσθέτει επίσης ότι «την επόμενη μας είπαν ότι η Τουρκία δοκίμαζε τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που κατά τη διάρκεια της κρίσης αντάλλασσε παραινέσεις ψυχραιμίας μεταξύ της».
Και κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις Ερντογάν σχολιάζει με αφορμή το διάλογο Μητσοτάκη και Παναγιωτόπουλου πως «μετά από όλα αυτά, η παραίνεση για ψυχραιμία πρέπει να αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού που συνειδητοποιεί ότι μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τα εθνικά μας θέματα».
Σημειώνεται ότι τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του.
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (11/1): Πού θα δείτε το Άρης – ΑΕΚ, το ματς του Παναθηναϊκού και τον τελικό Μπαρτσελόνα – Ρεάλ
- Ακλόνητοι στα μπλόκα οι αγρότες ετοιμάζονται για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Κόκκινη γραμμή η επιβίωσή μας»
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις 12 έως τις 16 Ιανουαρίου
- Ιράν: Αναφορές για 116 νεκρούς – Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε Ισραήλ, αμερικάνικες βάσεις αν οι ΗΠΑ παρέμβουν»
- Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πατησίων – Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα
- Χειμερινές εκπτώσεις: Προσδοκίες για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ
- Στην Καρδίτσα με Τζόουνς ο Ολυμπιακός – Εύκολο απόγευμα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
- Συνελήφθη ο Τίμοθι Μπάσφιλντ: Κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων – Οι προκλητικές δηλώσεις του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-135x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)
























































![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442