Τι λέει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου
Στην επίμαχη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, η οποία προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στις εν λόγω χώρες, όσο και στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος
Στην επίμαχη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η οποία προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στις εν λόγω χώρες, όσο και στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος.
Ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και εξέφρασε την άποψη ότι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα οδηγήσει σε κάποιο «θερμό επεισόδιο».
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι κινήσεις της Τουρκίας, που επικύρωσε το μνημόνιο και το απέστειλε στον ΟΗΕ, έχουν λογική συνέχεια.
«Έκαναν τη συμφωνία για να την επικυρώσουν γιατί θεωρούν ότι ο Σαράζ δεν έχει πάρα πολύ καιρό μπροστά του για να μείνει στη θέση του, για αυτό πιέζονται να πετύχουν μία συμφωνία με τον Σαράζ όσο είναι ακόμα εκεί και μπορεί να δηλώνει πρόεδρος της Λιβύης. Γι’ αυτό το λόγο το μνημόνιο συμφωνίας είναι μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Σαράζ, δεν είναι μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, απάντησε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί». Πρόσθεσε, δε, πως «υπάρχει μια εργαλειοθήκη με διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιείς ανά περίπτωση. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαριοπούλα εάν χρειάζεσαι μυγοσκοτώστρα, γιατί αντί να σκοτώσεις την μύγα, θα σπάσεις τον τοίχο. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιείς την βαριοπούλα για άλλες δουλειές».
Ο κ. Διακόπουλος χαρακτήρισε «φαιδρή» τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης και τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράφει από το κοινοβούλιο και οτιδήποτε την καθιστά άκυρη και διάτρητη. Έχουν παραβιάσει κάθε έννοια δικαίου».
Όσον αφορά στις πιθανές συνέπειες, πως μπορεί να υπάρχει ένταση με την Τουρκία, όμως δεν υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο εξαιτίας του μνημονίου.
«Είναι τόσο παράνομο και έωλο που θα γυρίσει εις βάρος αυτού που το ξεκίνησε. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου. Δεν υπήρχε πριν τη συνάντηση και δεν υπάρχει και μετά τη συνάντηση. Η συνάντηση αυτή ήταν μια μορφή επικοινωνίας και μία μορφή πολιτικής. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μένουν και καλώς μένουν ανοιχτοί. Η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι μία συζήτηση που έθεσε η τούρκικη πλευρά. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όμως, είναι τεχνικά μέτρα μεταξύ υπουργείων άμυνας» κατέληξε.
- Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Επιδαύρου λόγω Byron
- Συνταγή: Λουκουμάδες
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










































![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442