Σταθάκης : Σε δύο έως τέσσερα χρόνια θα ξέρουμε για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων
Yπογράφηκαν σήμερα οι συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» στον κυπαρισσιακό κόλπο. Σε δύο με τέσσερα έτη «θα έχουμε ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησής τους» .
Υπογράφηκαν σήμερα οι συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» στον κυπαρισσιακό κόλπο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους των ΕΛΠΕ και της ισπανικής Repsol κ.κ. Στάθη Τσοτσορό και M. Erquiaga.
Έως το ερχόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σταθάκης, θα κλείσουν και οι άλλες δύο συμβάσεις που αφορούν τις παραχωρήσεις Δυτικά και Βορειοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες βρίσκονται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με αναδόχους την κοινοπραξία Total, ExxonMobil Ελληνικά Πετρέλαια.
Όπως υποστήριξε, εφόσον οι έρευνες ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο, σε δύο με τέσσερα έτη «θα έχουμε ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησής τους».
Με τα δύο αυτά οικόπεδα, όπως τόνισε ο κ. Τσοτσορός, τα ΕΛΠΕ αποκτούν ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στον τομέα των υδρογονανθράκων, το οποίο πλέον περιλαμβάνει επτά παραχωρήσεις που θα γίνουν εννιά, όταν υπογραφούν και οι άλλες δύο για τα οικόπεδα της Κρήτης.
Ο επικεφαλής των Ελληνικών Πετρελαίων, αναφέρθηκε επίσης και στην στρατηγική απόφαση των ΕΛΠΕ να διαχωρίσουν τις έρευνες και εξορύξεις υδρογοναθράκων από τις υπόλοιπες δραστηριότητες, συστήνοντας μια νέα εταιρεία την ΕΛΠΕ Upstream.
Ο εκπρόσωπος της Repsol (η εταιρεία έχει υπογράψει τρεις συμβάσεις στην Ελλάδα) μίλησε για τη διαχείριση που πρέπει να γίνει όσον αφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων σε τοπικό επίπεδο ώστε να έχουν την έχουν την αποδοχή της κοινωνίας.
«Οι υδρογονάνθρακες αποτελούν ένα ωραίο αφήγημα, ωστόσο είναι υψηλού ρίσκου με περιορισμένες δυνατότητες επιτυχίας», σημείωσε.
Για τους παράγοντες που καθορίζουν την σπουδαιότητα των ερευνών μίλησε ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Γιάννης Μπασιάς.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, το φυσικό αέριο θα παίξει κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας τα επόμενα χρόνια και αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αναζήτηση νέων πηγών.
Διαμαρτυρία ακτιβιστών
Την ίδια ώρα, ακτιβιστές της Greenpeace, μέλη των Οικολόγων Πρασίνων, και περιβαλλοντικών οργανώσεων διαμαρτύρονται έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Στις 17 Ιανουαρίου, το stage του Black Temple υποδέχεται μια σειρά από ελληνικές μπάντες, που θα ερμηνεύσουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του David Bowie - ενώ τα decks θα αναλάβει ο Δημήτρης Παπασπυρόπουλος.
Η παράσταση Ήμερη – Η Ανατομία μιας Πτώσης, εμπνευσμένη από το έργο, τη ζωή και τη φιλοσοφία του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, επιχειρεί μια σύγχρονη, εσωτερική ανάγνωση πάνω στην έννοια της πτώσης — σωματικής, ηθικής και υπαρξιακής.
Ο καθηλωτικός μονόλογος του Ανδρέα Φλουράκη «ΤΑΠ ΑΟΥΤ» ανεβαίνει στο ανανεωμένο Μικρό Γκλόρια. Το κείμενο ζωντανεύει στη σκηνή με τον Τάσο Κορκό στην ερμηνεία, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Θανάσης Ισιδώρου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας