Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πάιατ : Η Ελλάδα στο κέντρο των εναλλακτικών ενεργειακών διαδρομών της Ευρώπης

Πάιατ : Η Ελλάδα στο κέντρο των εναλλακτικών ενεργειακών διαδρομών της Ευρώπης

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των περιφερειακών προσπαθειών για να διασφαλιστούν εναλλακτικές (ενεργειακές) διαδρομές και προμήθειες προς την Ευρώπη» τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σε γραπτό μήνυμα του προς το 1ο συνέδριο, με τίτλο «Κύπρος - Ελλάδα - Ισραήλ: Έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των περιφερειακών προσπαθειών για να διασφαλιστούν εναλλακτικές (ενεργειακές) διαδρομές και προμήθειες προς την Ευρώπη» τόνισε, αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt), σε γραπτό μήνυμα του προς το 1ο συνέδριο, με τίτλο «Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ: Έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Κοζάνη.

«Η ενέργεια και ειδικότερα η ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα που φέρνει μαζί τις τέσσερις χώρες (σ.σ.Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ και Ισραήλ)» ανέφερε στο μήνυμα του ο κ. Πάιατ και συνέχισε: «Μας ενθαρρύνει επίσης το γεγονός ότι αμερικάνικες εταιρείες είναι με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό μέρος αυτής της προσπάθειας, όπως υπογραμμίστηκε και από την πρόσφατη ανακάλυψη της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και τη συνεργασία με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια για να εξερευνήσουν στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Κρήτης».

Ο κ. Πάιατ στο γραπτό του μήνυμα αναφέρθηκε συνολικά στον ρόλο της Ελλάδας και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο έργων όπως η ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ), τελευταίου σκέλους του Νότιου Διαδρόμου, η επέκταση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, οι εργασίες που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB), καθώς και τα σχέδια για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη. Χαρακτήρισε δε τα δύο τελευταία ως «συστατικά – κλειδιά, που διευρύνουν το εύρος των ενεργειακών επιλογών στα Βαλκάνια» και «ζωτικούς συνδετικούς κρίκους στον κάθετο αγωγό που συνδέει την Ευρώπη».

Υπενθύμισε δε ότι «τους τελευταίους μήνες έχουμε δει τις πρώτες παραδόσεις LNG φορτίου από την Αμερική στη Ρεβυθούσα και ανυπομονούμε για την ημέρα που μακροχρόνια συμβόλαια θα μετατρέψουν αυτές τις παραδόσεις σε τακτικά και προβλέψιμα συμβάντα. Όλες μαζί, αυτές οι προσπάθειες ξεκλειδώνουν το βαλκανικό ενεργειακό νησί για χώρες που σήμερα βασίζονται 100% στη Gazprom, παρέχοντας εναλλακτικές και χαμηλότερες ενεργειακές τιμές».

Οι ΗΠΑ στηρίζουν, όπως είπε, τον στόχο για περαιτέρω διασύνδεση των εταίρων στην ανατολική Μεσόγειο σε ένα πλαίσιο πολιτικών και οικονομικών δεσμών και εργάζονται με συνεργάτες με ίδια νοοτροπία, για να επιτύχουν «ελεύθερες, δίκαιες και αμοιβαίες ενεργειακές εμπορικές σχέσεις και να επεκτείνουν την πρόσβαση σε προσιτή, αξιόπιστη ενέργεια». Ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Ρεβυθούσας και τις προοπτικές περαιτέρω τροφοδοσίας της Ευρώπης με νέες ποσότητες φυσικού αερίου, με την επέκταση του τερματικού σταθμού LNG.

Ο κ. Πάιατ ανέφερε στο μήνυμά του ότι το συνέδριο στην Κοζάνη γίνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία οι ΗΠΑ συμμετείχαν, δια του υπουργού Εξωτερικών τους, Μάικ Πομπέο, στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ για την «περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία» και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον στόχο της περαιτέρω διασύνδεσης συνεργατών στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο «πολιτικών και οικονομικών δεσμών».

Παρέπεμψε δε στην ομιλία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Χιούστον την περασμένη εβδομάδα, όπου ο κ. Πομπέο σημείωνε τους τρεις τρόπους για την προαγωγή της «ενεργειακής ασφάλειας στον κόσμο», πρώτον, μέσα από τις επενδύσεις, όπως αυτή της ExxonMobil στην περιοχή και από την «αυξανόμενη δέσμευση της Αμερικής στον ανανεώσιμο τομέα», δεύτερον, με την ενθάρρυνση χωρών να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ, όπως δείχνει και η συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ και τρίτον, «απομακρύνοντας κακούς παίκτες, που χρησιμοποιούν την ενέργεια για κακόβουλους σκοπούς» και συνέχισε: «Σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος μας είναι να εργαστούμε με Ευρωπαίους συνεργάτες, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η περιοχή δεν εξαρτάται από τη Ρωσία ως μοναδικό προμηθευτή». «Η Ελλάδα και οι Η.Π.Α. θα συνεχίσουν να επωφελούνται από το δυνατό δεσμό ανάμεσα σε ανθρώπους, επιχειρήσεις, και κυβερνήσεις, που επίσης θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Η.Π.Α., ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, ενισχύουν τα θεμέλια μιας δυνατής συνεργασίας» πρόσθεσε ο κ. Πάιατ.

Το συνέδριο διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κοζάνης και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του Ελληνοισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024