Το κινεζικό όχημα Jadehase 2 ξεκίνησε τη συλλογή δεδομένων στην αόρατη πλευρά της Σελήνης
Δώδεκα ώρες μετά την προσεδάφιση του κινεζικού δορυφόρου Chang’e 4 στην αόρατη πλευρά της Σελήνης, το ρομποτικό όχημα Jadehase 2 ξεκίνησε τη συλλογή δεδομένων, ανακοίνωσε η κινεζική διαστημική υπηρεσία CNSA
Δώδεκα ώρες μετά την προσεδάφιση του κινεζικού δορυφόρου Chang’e 4 στην αόρατη πλευρά της Σελήνης, το ρομποτικό όχημα Jadehase 2 ξεκίνησε τη συλλογή δεδομένων, ανακοίνωσε η κινεζική διαστημική υπηρεσία CNSA.
Στις εικόνες που έφθασαν στη Γη, το ρομποτικό όχημα εμφανίζεται να έχει ξεδιπλώσει τα ηλιακά του κάτοπτρα.
Το Jadehase 2 έχει έξι ανεξάρτητης κίνησης τροχούς και μπορεί να καλύψει έως και 200 μέτρα την ώρα. Το όχημα μπορεί να ανέλθει σε κλίσεις έως 20 μοιρών και να ξεπεράσει εμπόδια μεγέθους έως και 20 εκατοστών.
Η επιφάνεια στο πεδίο προσεδάφισης είναι αρκετά μαλακή, δήλωσε ο Σεν Χενρόνγκ, ο οποίος σχεδίασε το όχημα. «Είναι σαν να κινείται στο χιόνι» δήλωσε στην κινεζική κρατική τηλεόραση.
«Ένα μικρό βήμα για το ρομποτικό όχημα, ένα γιγάντιο άλμα για το κινεζικό έθνος» δήλωσε ο επικεφαλής σχεδιαστής του οχήματος, Γου Γουειρέν, παραφράζοντας τα λόγια του αμερικανού αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που είχε πατήσει στο φεγγάρι πριν από περίπου 50 χρόνια. Τότε ο Άρμστρονγκ είχε πει: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα».
Η Κίνα είναι η τρίτη μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ χώρα που έχει καταφέρει να προσσεληνώσει ένα όχημα στο φεγγάρι, όμως έγινε η πρώτη που το έκανε στην αόρατη πλευρά της Σελήνης.
Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος προσσεληνώθηκε στον κρατήρα Άιτκεν, κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού. Η κινεζική κρατική τηλεόραση μίλησε για μια ιστορική ημέρα.
Το κινεζικό ρομποτικό όχημα Jadehase 2 θα διερευνήσει τη γεωλογική σύσταση της Σελήνης και θα κάνει βιολογικά πειράματα.
- Collapse: data.models.worlds – Μια έκθεση για την τεχνολογία και τα όρια του σύγχρονου κόσμου
- Αλλαγές στα πλέι-οφ ανόδου ανακοίνωσε η Τσάμπιονσιπ
- Στάλιν: Ο θρύλος που γρήγορα γκρεμίστηκε και γρήγορα λησμονήθηκε
- Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι «μαύρες τρύπες» στη λειτουργία του – Οι δήθεν δικαιούχοι υπέβαλαν μισθωτήρια χωρίς σφραγίδα
- Ρωσία: Η κυβέρνηση θα συζητήσει σύντομα τη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- Λίβανος: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους κατοίκους της νότιας Βηρυτού – «Σώστε τις ζωές σας, εκκενώστε τα σπίτια σας»
- Ολυμπιακός: Τα δύο ματς με τον ΠΑΟΚ και ο Ροντινέι
- Από το πλατό του Ted Lasso στα γήπεδα των ΗΠΑ: Ο Κρίστο Φερνάντες ονειρεύεται να γίνει ποδοσφαιριστής στα 35 του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442