Πέθανε ο γλύπτης και αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα Θωμάς Χαλβατζής
Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές στην Ελλάδα («Ζυγός», 1990), στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδά) και είχε πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις («Ελ Γκρέκο», 1977)
Πέθανε, σε ηλικία 72 ετών, ο γλύπτης Θωμάς Χαλβατζής, αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα. Ο Θωμάς Χαλβατζής γεννήθηκε το 1946 στην Κοζάνη. Μαθήτευσε κοντά στους Χ.Παπά και Η.Κάσση. ΄Ηταν πολυτάλαντος και ασχολήθηκε με τη γλυπτική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον Καραγκιόζη, ενώ δούλεψε καλλιτεχνικά έργα από φυσητό γυαλί.
Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές στην Ελλάδα («Ζυγός», 1990), στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδά) και είχε πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις («Ελ Γκρέκο», 1977). Φιλοτέχνησε το Ηρώο της Κοινότητας Περάματος στη Λέσβο και ανάγλυφες παραστάσεις σε κτίρια της Αθήνας. Πήρε μέρος σε πολλούς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και σε ομαδικές εκθέσεις που διοργάνωσε το ΕΕΤΕ.
Έγραψε το θεατρικό έργο «Το Μυστικό της Ζωής», είχε συστήσει το θίασο «Αραμπάς» και συνεργάσθηκε στην κινηματογραφική ταινία «Αυτή η νύχτα μένει» του Νίκου Παναγιωτόπουλου το 1999, κ.α.
Ο Θωμάς Χαλβατζής το 1964 οργανώθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη. Μαθητής ακόμα του Νυκτερινού Γυμνασίου, βασανίσθηκε στην Ασφάλεια της Κοζάνης, στις 26 Οκτώβρη του 1961, παραμονές εκλογών της βίας και νοθείας, γιατί πέταγε τρυκάκια της ΕΔΑ για τις εκλογές γυρνώντας από το σχολείο. Στην Καστοριά που έζησε το 1965, κυνηγήθηκε από την Ασφάλεια. Δικάστηκε και καταδικάστηκε με κατηγορία για «αντίσταση κατά της Αρχής». Στη διάρκεια της στράτευσής του στην περίοδο της Δικτατορίας, πέρασε από στρατοδικείο, βασανίστηκε, φυλακίστηκε. Το 1969, μετά την απόλυσή του από το στρατό, οργανώθηκε στην ΚΝΕ και αγωνίστηκε ενάντια στη δικτατορία. Τον συνέλαβαν στην κατάληψη της Νομικής, το 1973, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλακή (έκανε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος). Είναι η μορφή του διακρίνεται πάνω από τα κάγκελα, στην κολώνα, στην κλασσική φωτογραφία της Πύλης του Πολυτεχνείου την ώρα που μπήκε το τανκς.
Ήταν μέλος του ΣΦΕΑ (Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών) και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδος από το 1991.
Η κηδεία θα είναι πολιτική, και θα γίνει την Πέμπτη 29/11/2018, στις 3.00 μ.μ. στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.
Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.
- Ελβετία: Συλληπητήρια ΥΠΕΞ για το Κραν Μοντανά – «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση»
- e-EΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές που ολοκληρώνονται στις 2 Ιανουαρίου
- Επίσημο: Δανεικός στο Μαρούσι από τον Παναθηναϊκό ο Κουζέλογλου
- Θεσσαλονίκη: Τους έδερναν και ζητούσαν λύτρα – Τρεις συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών, αρπαγή και εκβίαση
- Τις… χαρές του ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στον πρώτο καφέ με τον Τασούλα – Παντρεύεται ο γιος του με τη Μαρία Σάκκαρη
- Οι «hot» κλάδοι του 2026 – Τα mega deals της νέας χρονιάς
- Τεχνητή νοημοσύνη: Θα ζούσατε με ένα ρομπότ; – Η εποχή των ανθρωποειδών με AI έφτασε
- Τεχνητή νοημοσύνη: Οι ειδικοί προειδοποιούν για την «ψύχωση ChatGPT» – Το αναδυόμενο πρόβλημα μιας νέας εποχής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 01.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/benjamin-davies-Xhj88MexoG4-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442