Χάνει το Μουντιάλ ο Σίμουνιτς μετά το ναζιστικό σύνθημα
Οριστικά εκτός του Μουντιάλ 2014 θα μείνει ο Γιόσιπ Σίμουνιτς, αφού η πειθαρχική επιτροπή της FIFA τον τιμώρησε με αποκλεισμό από 10 αγώνες για νεοναζιστικά συνθήματα και χαιρετισμούς στον αγώνα ρεβάνς των πλέι οφ με την Ισλανδία για την πρόκριση στη διοργάνωση της Βραζιλίας.
Οριστικά εκτός του Μουντιάλ 2014 θα μείνει ο Γιόσιπ Σίμουνιτς, αφού η πειθαρχική επιτροπή της FIFA τον τιμώρησε με αποκλεισμό από 10 αγώνες για νεοναζιστικά συνθήματα και χαιρετισμούς στον αγώνα ρεβάνς των πλέι οφ με την Ισλανδία για την πρόκριση στη διοργάνωση της Βραζιλίας.
«Αφού λάβαμε υπόψη όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, και ειδικότερα δεδομένης της σοβαρότητας του περιστατικού, η επιτροπή αποφάσισε να αποκλείσει τον παίκτη από 10 επίσημους αγώνες» ανακοίνωσε η διεθνής ομοσπονδία.
Η πειθαρχική επιτροπή σημείωσε ότι ο παίκτης, μαζί με τους θεατές, φώναξε έναν κροατικό χαιρετισμό, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη φασιστική κίνηση των «Ουστάσι».
«Κατά συνέπεια, η επιτροπή συμφώνησε ότι αυτός ήταν ένας χαιρετισμός που περιείχε διακρίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη φυλή, τη θρησκεία ή την καταγωγή και έτσι θίγεται η αξιοπρέπεια μιας ομάδας προσώπων» τονίζει στο σκεπτικό της η επιτροπή της FIFA.
Στο τέλος του αγώνα με την Ισλανδία, όπου η Κροατία επικράτησε με 2-0, ο Σίμουνιτς, γεννημένος πριν από 35 χρόνια στην Αυστραλία, πήρε το μικρόφωνο στο Στάδιο «Μάξιμιρ» του Ζάγκρεμπ και στράφηκε προς τις κερκίδες για να φωνάξει «Za dom» (για την Πατρίδα), φράση στην οποία το κοινό απάντησε «Spremni» (έτοιμος).
Ο χαιρετισμός αυτός και η απάντηση σχετίζεται ευρέως με το φιλο-ναζιστικό κροατικό καθεστώς των Ουστάσι, το οποίο έδρασε το διάστημα 1941-1945 και κατηγορείται ότι καταδίωξε βάναυσα Εβραίους, Σέρβους, Τσιγγάνους και αντι-φασίστες Κροάτες.
Ο Σίμουνιτς, ο οποίος ανήκει στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν κατάλαβε πως έκανε κάτι λάθος.
Η FIFA φρόντισε, όμως, να τον συνετίσει, αφού εκτός της «καμπάνας» για 10 αγώνες, με την οποία του στερεί τη δυνατότητα να παίξει στο μουντιάλ, του επέβαλε και πρόστιμο 30.000 ελβετικών φράγκων.