Eορταστικό γκαλά – αφιέρωμα στον Νίκο Αστρινίδη από την ΚΟΘ
Στον σολίστα της πρώτης συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, πιανίστα, μαέστρο και συνθέτη Νίκο Αστρινίδη είναι αφιερωμένο το δεύτερο εορταστικό γκαλά της ΚΟΘ για τη «χρυσή» επέτειό της. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του τιμώμενου, απόψε (9 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στον σολίστα της πρώτης συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, πιανίστα, μαέστρο και συνθέτη Νίκο Αστρινίδη είναι αφιερωμένο το δεύτερο εορταστικό γκαλά της ΚΟΘ για τη «χρυσή» επέτειό της. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του τιμώμενου, απόψε (9 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 50 χρόνων της ΚΟΘ δεν θα ήταν ολοκληρωμένες, χωρίς να αποδοθεί η δέουσα τιμή στον άνθρωπο που, στις 7 Οκτωβρίου 1959, εμφανίστηκε ως σολίστ στην πρώτη συναυλία της νεοϊδρυθείσας τότε Συμφωνικής Ορχήστρας Βορείου Ελλάδος, της μετέπειτα ΚΟΘ.
Στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν, ο διεθνούς φήμης πιανίστας, μαέστρος και μουσουργός Νίκος Αστρινίδης και η Ορχήστρα συνέπραξαν πολλές φορές. Στη συναυλία της 27ης Νοεμβρίου η ΚΟΘ θα παρουσιάσει το ορατόριο Τα νεανικά χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε μουσική του σπουδαίου και αειθαλούς καλλιτέχνη και λιμπρέτο του Αλέκου Δαφνομήλη, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Ειδικότερα, ερμηνεύουν η σοπράνο Μαρίνα Βουλογιάννη (Ολυμπιάς), ο μπάσος Δημήτρης Κασιούμης (Φίλιππος), ο τενόρος Κωνσταντίνος Κληρονόμος (Αλέξανδρος), ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης (Αριστοτέλης), η σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου (Ιέρεια) και ο βαρύτονος Άκης Λαλούσης (Ιερεύς).
Στο ρόλο του αφηγητή ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης. Συμμετέχουν η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, σε μουσική διδασκαλία της Μαίρης Κωνσταντινίδου και η Χορωδία «Νίκος Αστρινίδης», σε μουσική διδασκαλία της Βασιλικής Κατσούκα-Σαμαρά. Παρτενέρ στο πόντιουμ ο μουσουργός Αλκης Μπαλτάς, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών (1983-1992) καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.